Godišnjica „Bljeska“: Umjesto što slavi, Hrvatska da osudi zločine! - BIGportal.ba
Region Vijesti

Godišnjica „Bljeska“: Umjesto što slavi, Hrvatska da osudi zločine!

Pozivamo hrvatske nadležne organe da privedu pravdi naredbodavce, organizatore i počinioce ratnih zločina izvršenih u operaciji “Bljesak” nad nevinim srpskim civilima.

Poručili su ovo iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije povodom 24. godišnjice operacije „Bljesak“ te podsjetili da je u napadu hrvatskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga na Zapadnu Slavoniju, koja je bila područje pod zaštitom snaga Ujedinjenih nacija (UNPROFOR) 1. maja 1995. godine, za samo 36 sati ubijeno 283 Srba, većinom civila (57 žena i devetoro djece), a 15 000 ih je protjerano.

– Umjesto što, preko dvadeset godina, hrvatski državni vrh svake godine slavi akciju “Bljesak”, bilo bi civilizovano, humano i ljudski da zvaničnici Hrvatske osude zločine koji su počinjeni u navedenoj akciji, upute javno izvinjenje porodicama žrtava i izvršioce privedu pravdi – navedeno je u saopštenju.

Ističe se da bez toga i bez jasnog suočavanja sa prošlošću neće biti moguće uspostaviti normalne međunacionalne odnose između hrvatskog i srpskog naroda, što je preko potrebno i jednima i drugima.

– Ideologija i duh ustaškog pozdrava “Za dom spremni” još su živi u Hrvatskoj. Ta ideologija je ubila mnoge civile u navedenoj akciji, među kojima i 22 srpska civila u selu Medari, od kojih je jedanaest žena i troje djece od sedam, osam i 11 godina – podsjetila je Srpska koordinacija, dodajući da se prema evidenciji udruženja još preko 1 800 lica srpske nacionalnosti vodi kao nestalo.

Danas objavljeno

U BiH 471 novi slučaj korona virusa, 33 osoba preminulo, 542 se oporavilo

M.

Slovenija: Šestoro preminulo, 766 zaraženo

M.

U nesreći kod Hadžića poginula žena (35), četiri osobe povrijeđene

M.

Ostavite komentar