15. Jula 2022.

Godišnji odmor – na motociklu

Big Portal

Traže se aranžmani, gužve na granicama, sređuje se auto… Ipak, motociklistima su odmori nešto drugačiji. Ako do sada niste na letovanje otišli na motociklu, moguće je da ćete to učiniti nakon čitanja ovog teksta. Objasnićemo vam kako i zašto, pišu polovni automobili.

Šta je to specifično u putovanju motociklom?

Motociklizam nije samo rizik, brzina i sportski motocikl. Motocikl nije samo crna hronika. Postoji i putovanje motociklom kao priviliegija vlasnika motocikala ili bolje reći, onih koji su otkrili nov način da iskuse život i putovanja.

Putovanje motociklom je avantura koja počinje sa prvim pređenim kilometrom. Za razliku od ostalih prevoznih sredstava, na motociklu ste u direktnom kontaktu sa okruženjem. Sva čula biće vam u potpunosti zauzeta upijajući sve specifičnosti puta po kojem vozite. Samim činom putovanja otvarate se prema prirodi, novim poznanstvima i iskustvima. Postoji niz putopisa, knjiga i filmova o putovanju na motociklu što dokazuje specifičnost i lepotu tog poduhvata.

Vi i motocikl daleko od kuće

Ako do sada niste putovali motociklom, razumljivo je da „preispitujete“ sebe o mogućnostima i veštinama. Za putovanje motociklom nije potrebno biti supermen, ali svakako ne možete kupiti motocikl i jednostavno krenuti na put od 1500 kilometara bez iskustva.

Preporuka je da imate bar jednu sezonu iskustva pre nego što se zaputite na dalji put. To je minimum koji je potreban da se bolje upoznate sa motociklom. Od zaštitne opreme, potrebno je da imate bar osnovno – jaknu, pantalone, integralnu kacigu, rukavice i čizme. Bez opreme ne krećite.

Putovanje do grčkog primorja, odnosno destinacija na koju možete stići za jedan dan, nisu problem. Čak iako napravite neki propust, na „kraćim“ putovanjima to neće mnogo uticati na celokupan užitak. Dobra stvar je što ćete posle prvog putovanja steći ogromno iskustvo, pa ćete već za sledeće znati šta i kako da uradite.

Vremenom, kako se kilometri buzu nizali, bićete iz sezonu u sezonu iskusniji, pa ćete se onda možda odlučiti i za duža putovanja, na kojima je do željene destinacije potrebno više od jednog dana.

Prvi korak – planiranje rute

Prva stvar koju treba da uradite pre nego što krenete na put jeste da okvirno napravite mali plan (rutu) putovanja. Plan uključuje krajnju destinaciju, bukiranje smeštaja ili mesta za kampovanje i sva veća mesta kroz koja ćete prolaziti kako bi na osnovu njih pratili putokaze.

Ako planirate da kampujete proverite da li postoje već uređena kamp mesta, a ako to nije slučaj saznajte da li je dozvoljeno kampovanje na tom području. Pogotovo ako se radi o predelima gde je moguće da meda izrazi želju da se upozna sa gostima.

Za praćenje rute imate tri opcije: kartu, telefon i navigaciju.

Telefon u svrhu navigacije na motociklu nije dobro rešenje. Kako je izložen direktno spoljnim uticajama, vibracije motocikla mogu dovesti do kvara kamere. Direktna izloženost suncu dovešće do pregrejavanja i gašenja uređaja, kao i slabe vidljivosti ekrana. Punjenje baterije je takođe jedan od problema, jer standarni priključci na telefonima često izgube kontakt usled vibracija. Pored hardverskih problema, javiće se i problem internet konekcije ako ste u romingu.

Navigacija je svakako bolje rešenje, ali samo ako je namenski dizajnirana za upotrebu na motociklu. Ako je uređaj namenjen za automobil, patiće od istih problema kao i mobilni telefon. Ako se radi o moto navigaciji, uvek postoji mogućnost da uređaj otkaže u radu ili da ruta koju pravi nije ono što želite.

Karta je siguran i proveren metod, ali pomalo nepraktična i za pojedine ljude teža za orijentaciju.

Najbolja opcija? Kombinacija karte i moto navigacije. Kartu koristite za praćenje rute od grada do grada. Kada dođete do bitnih raskrnica, neobeleženih skretanja ili slično, tj. tamo gde se dvoumite iskoristite navigaciju koja će vam pomoći da donesete odluku. Tamo gde će navigacija doći do izražaja jeste kada na samoj destinaciji treba pronaći tačnu adresu smeštaja. Dakle, navigaciju posmatrajte više kao pomoćni alat, a ne kao primaran način praćenja rute.

Drugi korak – priprema motocikla za put

O pripremi motocikla za put se može napisati ceo zaseban tekst.

Motocikli nisu od šećera, vrlo su pouzdani i za razliku od automobila nemaju toliko sistema koji mogu da se pokvare. Ukratko, šanse da imate tehnički problem sa motocikl su male ako vam je motocikl uredno servisiran.

Ono što je bitno jeste da proverite pritisak u gumama, nivo motornog ulja i antifriza, podmažete lanac, proverite signalizaciju i stanje kočionih obloga.

Naravno, ukoliko vam motocikl ima problema sa startovanjem ili ako u vožnji postoje primetne nepravilnosti, to je evidentan znak da postoji tehnički problem koji se mora rešiti pre putovanja.

Najčešće probleme na motociklu može napraviti loš akumulator, koji je dobro proveriti u nekom od servisa koji se bave prodajom i servisiranjem istih. Takođe, posebnu pažnju posvetite sajlama kvačila i gasa tako što ćete proveriti vizuelno krajave tih sajli. Zašto krajeve? Zato što sajle obično pucaju na krajevima, a to se vidi po nitima sajle koje su već popustile.

Treći korak – pakovanje i šta poneti

Pakovanje prtljaga za putovanje je posebna priča i misterija. Treba toliko toga poneti, a nema mesta u gepeku kao u automobilu.

Savet oko pakovanja je u ovom slučaju jednostavan. Prvo i osnovno pravilo kod putovanja motociklom jeste da ponesete što manje stvari i da budete što lakši. Vaš prtljag svedite na samo osnovne stvari. Ponesite majice, donji veš, par komada toplije odeće i par osnovnih stvari za ličnu higijenu.

Dakle, nema nošenja suncobrana, gomile hrane ili alata. Dobro je imati alat, ali samo ono osnovno što znate i možete da iskoristite kraj puta. Imbus ključevi, klješta, vezice, traka, nožić i mali set bitova sa malom račvom.

Ono što zaista treba da imate na putovanju motociklom je flaša vode, set za krpljenje guma, set za popravku sajli, par čokoladica i par osnovnih lekova, nrp. probiotik i nešto protiv alergijske reakcije. Tek nakon prvog putovanja motociklom shvatićete koliko vam je zapravo malo stvari potrebno. To iskustvo će vam kasnije koristiti i kada putujete na druge načine.

Podrazumeva se, ali bitno je napomenuti, ne zaboravite od uzbuđenja da ponesete ličnu i vozačku dokumentaciju kao i putno osiguranje. Za svaki slučaj.

Bonus savet:

Ponesite rezervni ključ od motocikla i prtljaga. Ostavite ga u siguran džep koji ne koristite.

Vožnja

Nakon priprema sledi najlepši deo putovanja, a to je sam čin vožnje. Kod putovanja motociklom sama vožnja je doživljaj i odmor, pa nije retkost da će vam iskusniji motociklisti reći da je destinacija samo izgovor za vožnju.

Bez obzira na kilometražu koja je pred vama, bitno je da imate lagan i ujednačen tempo vožnje sa velikom dozom rezerve. Ta rezerva će vam pomoći da sačuvate energiju, fokus, kao i da izbegnete situacije na nepoznatim drumovima. To što putujete motociklom ne znači da morate stići u rekordnom roku. Suština je uživanju, a ne u brzini. Pravite ćešće pauze, slikajte se, komunicirajte sa drugim ljudima. To su sve čari koje čine putovanje posebnim.

Vodite računa o količini benzina u rezervoaru. Najsigurnija praksa je da planirate tankovanje kada ostanete na trećinu rezervoara.

Gužve na deonicama i granici na motociklu vam neće predstavljati problem. Ako imate bočne kofere, vodite računa da ste širi nego inače, pa pazite da ih ne udarite.

Šta ako se motocikl pokvari na putu?

To je pitanje koje bar u trenutku svakome „prođe kroz glavu“. Postoji niz mogućih scenarija, pa nije moguće dati konkretan savet. Nekada ćete kvar uspeti da rešite sami za nekoliko minuta. Za ono što ne možete, zatražite pomoć ljudi u mestu gde se nalazite, bićete iznenađeni koliko su zapravo predusretljivi i voljni da vam pomognu da nastavite putovanje, pogotovo drugi motociklisti. Naravno, postoji i opcija paketa pomoći na putu.

O motociklu – da li je preslab?

Verovatno ste do sada već čitali ili gledali putopise sa moto putovanja. Na tim putopisima koji se objave u javnosti, obično su akteri iskusni motociklisti sa stotine hiljada kilometara iskustva i ozbiljnim motociklima koji su opremljeni za put oko sveta.

Ta celokupna slika može stvoriti utisak da je za putovanje motociklom potreban skup i veliki motocikl, te i skupa oprema. Realnost je ipak drugačija, može se putovati i dosta skromnije. Najbolji motocikl za putovanje je onaj koji trenutno posedujete. Vreme brzo prolazi, sve je nepredvidivo, pa ako budete čekali da skupite novac za vrhunsku opremu, bolji motocikl, itd. velike su šanse da ćete vreme potrošiti, a ostati kući.

Svaki motocikl ili skuter, već od 125 kubika, koji je ispravan može vas odvesti na mnoge destinacije. Kod putovanja motociklom, zapamtićete predele, ljude i emocije. Kako se motocikl ponašao, da li je bio brz ili sporiji, da li je kočio jače i slabije, ostaće u magli sećanja.

Da zaključimo o putovanjima na motociklu

Putovanje motociklom je specifično iskustvo koje vredi probati bar jednom u životu. Svako od nas je različit, može vam se svideti ili ne, ali sasvim je sigurno da će to biti vredno.

Suština je da će vas motocikl na dužem putovanju vratiti na osnovne potrebe, „očeličiti“ i ponovo vas povezati sa prirodom i kretanjem. Avantura vas čeka, malo toga može da vas spreči, a najveći faktor u tome ste vi i odluka da li želite novo iskustvo ili ipak birate zonu komfora.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare