Godišnje uvezemo 13 puta više životinja nego što izvezemo - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Godišnje uvezemo 13 puta više životinja nego što izvezemo

U Bosnu i Hercegovinu od početka godine uvezeno je živih životinja skoro 13 puta nego što je izvezeno u inostranstvo.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za tri mjeseca ove godine izvezli smo životinja u ukupnoj vrijednosti 850.695 maraka, dok smo u istom periodu uvezli 10,84 miliona KM.

Najviše životinja izvozimo u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Njemačku i Austriju. S druge strane, najviše uvozimo goveda i svinja, i to iz Srbije, Rumunije, Hrvatske, Mađarske, Poljske.

Stočari objašnjavaju da zemlje iz kojih se izvozi meso i žive životinje, daju subvencije, zbog čega imaju i bogatiji stočni fond.

Dobrim dijelom i zbog toga, iz godine u godinu raste uvoz mesa u BiH. Podaci STK pokazuju da smo, na primjer, pretprošle godine uvezli mesa i drugih klaoničkih proizvoda za jelo u vrijednosti 247,3 miliona, a lane 285,7 miliona KM, a u ovom periodu je količina uvezenog mesa u BiH povećana za oko 6.600 tona.

S druge strane, prošle godine je, u odnosu na godinu prije, vrijednost izvoza je sa 63,4 miliona pala na 54 miliona maraka.

Prekomjeran uvoz mesa u BiH doveo je do drastičnog smanjenja proizvodnje, prije svega, junetine, koja je samo u Srpskoj za godinu dana smanjena za skoro trećinu.

Prema podacima Zavod za statistiku RS, tokom januara ove godine, u poređenju sa istim mjesecom 2018, u Srpsko je broj zaklanih goveda smanjen za 31,5, a njihova neto težina za čak 33,1 odsto.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Svijet ima moćno oružje za kraj pandemije

M.

Dodik poručio da će se Srpska politički odbraniti

M.

Više od 30.000 domova bez struje u Irskoj zbog oluje

M.

Ostavite komentar