Godišnje uvezemo 13 puta više životinja nego što izvezemo - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Godišnje uvezemo 13 puta više životinja nego što izvezemo

U Bosnu i Hercegovinu od početka godine uvezeno je živih životinja skoro 13 puta nego što je izvezeno u inostranstvo.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za tri mjeseca ove godine izvezli smo životinja u ukupnoj vrijednosti 850.695 maraka, dok smo u istom periodu uvezli 10,84 miliona KM.

Najviše životinja izvozimo u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Njemačku i Austriju. S druge strane, najviše uvozimo goveda i svinja, i to iz Srbije, Rumunije, Hrvatske, Mađarske, Poljske.

Stočari objašnjavaju da zemlje iz kojih se izvozi meso i žive životinje, daju subvencije, zbog čega imaju i bogatiji stočni fond.

Dobrim dijelom i zbog toga, iz godine u godinu raste uvoz mesa u BiH. Podaci STK pokazuju da smo, na primjer, pretprošle godine uvezli mesa i drugih klaoničkih proizvoda za jelo u vrijednosti 247,3 miliona, a lane 285,7 miliona KM, a u ovom periodu je količina uvezenog mesa u BiH povećana za oko 6.600 tona.

S druge strane, prošle godine je, u odnosu na godinu prije, vrijednost izvoza je sa 63,4 miliona pala na 54 miliona maraka.

Prekomjeran uvoz mesa u BiH doveo je do drastičnog smanjenja proizvodnje, prije svega, junetine, koja je samo u Srpskoj za godinu dana smanjena za skoro trećinu.

Prema podacima Zavod za statistiku RS, tokom januara ove godine, u poređenju sa istim mjesecom 2018, u Srpsko je broj zaklanih goveda smanjen za 31,5, a njihova neto težina za čak 33,1 odsto.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

U BiH nakon dugo vremena manje od 100 novih slučajeva korone, preminulo 25 osoba

M.

Brnabić: Srbija izdvaja 484 miliona evra za projekte u Srpskoj

M.

Više od 300.000 KM kazni poslodavcima koji nisu prijavili radnike

M.

Ostavite komentar