Godine su samo broj: Deset anti-age navika za svakoga - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Godine su samo broj: Deset anti-age navika za svakoga

Potpuno je normalno da tokom godina naše tijelo počinje starjeti.

Jedan od osnovnih uzroka starenja je gubitak kolagena, što rezultira nedostatkom elastičnosti kože. Zbog toga koža može izgledati manje blistavo, jedro i zdravo. Tada je neophodno promijeniti svoje beauty navike, jer starija koža zahtijeva drugačiji pristup. U 20-im godinama dovoljno je da pripremite kožu za trenutne vremenske prilike, da je hidrirate i zaštitite. Međutim, u 30-ima počinje pravi anti-aging. To je vrijeme sazrijevanja, kada je mentalna i psihička snaga osobe na vrhuncu, a konture naše kože mladenačke su i zanimljive. U nastavku vam donosimo 10 navika koje trebate provoditi ukoliko želite postići potpuni efekt anti-aginga.

UV zaštita

Svakodnevno štitite kožu od sunca. Bilo da provodite dan na plaži ili obavljate neke poslove, zaštita od sunca je neophodna. Čuvajte kožu tako što ćete ljeti nositi šešire, odjeću koja je prekriva, da izbjegnete direktno izlaganje sunčevim zrakama. Također, koristite kremu za sunčanje širokog spektra, SPF 30 (ili veći) i otpornu na vodu.

Samotamnjenje

Ukoliko želite postići preplanuli ten, radije koristite kremu, sprej ili pjenu za samotamnjenje umjesto sunčanja. Svaki put kada pocrnite, koža ranije ostari. Ovo se posebno odnosi na solarij, jer emitira štetne UV zrake koje ubrzavaju starenje kože.

Pušenje

Ako pušite, prestanite. Pušenje uveliko ubrzava starenje kože. Izaziva bore i koži daje bljedunjav ten.

Facijalne ekspresije

Izbjegavajte ponavljanje izraza lica. Kada napravite izraz lica, stežete mišiće ispod njih. Ako godinama stežete iste mišiće, ove linije postaju trajne. Nošenje sunčanih naočala može pomoći u smanjenju linija uzrokovanih žmirkanjem.

Ishrana

Jedite zdravu, uravnoteženu ishranu. Nalazi nekoliko studija ukazuju na to da konzumiranje mnogo svježeg voća i povrća može spriječiti oštećenja koja uzrokuju prerano starenje kože. Nalazi istraživačkih studija također ukazuju na to da prehrana koja sadrži mnogo šećera ili drugih rafiniranih ugljikohidrata može ubrzati starenje.

Zbogom alkohol

Zaboravite na alkoholna pića. Alkohol ostavlja grube posljedice na koži. Dehidrira kožu i s vremenom je oštećuje. Zbog toga možete izgledati starije.

Fizička aktivnost

Vežbajte većinu dana u sedmici. Nalazi nekoliko studija ukazuju na to da umjereno vježbanje može poboljšati cirkulaciju i jačati imunološki sistem. To pak može koži dati mladalački izgled.

Čišćenje kože

Nježno očistite kožu i održavajte je čistom što duže možete. Nadraživanje kože ubrzava starenje, zato pribjegnite metodama umivanja blagim sredstvima, bez invanzivnih metoda. Nježno pranje pomaže u uklanjanju zagađenja, šminke i drugih tvari bez iritacije vaše kože.

Znojenje

Operite lice dva puta dnevno i nakon svakog jakog znojenja, posebno kada nosite šešir ili kacigu. Znojenje iritira kožu, pa je poželjno da je operete što je brže moguće nakon znojenja.

Hidratacija

Nanesite hidratantnu kremu za lice svaki dan. Hidratantna krema zadržava vodu u našoj koži, dajući joj mladalački izgled.

Azra.

Danas objavljeno

Ovo je najzdravija sorta jabuka

Vanja A

Moraš probati ove slane ukusne muffine idealne za prazničnu trpezu

Vanja A

Krofne sa brusnicama i cimetom

Vanja A

Ostavite komentar