Godfri: Cilj Amerike da ohrabri dijalog Beograda i Prištine - BIGportal.ba
Region Vijesti

Godfri: Cilj Amerike da ohrabri dijalog Beograda i Prištine

Cilj Amerike je da ohrabri dijalog između Beograda i Prištine i ukaže na to koliko bi ljudi u regionu imali koristi od toga da se nađe rješenje za kosovski problem, izjavio je novi američki ambasador Entoni Godfri.

“Moj zadatak je da popravim odnose Srbije i SAD, ali da radim u interesu svoje zemlje na Balkanu, a interes Amerike je da Zapadni Balkan postane mjesto stabilnosti i prosperiteta, gdje se poštuju demokratske vrijednosti, gdje zemlje poštuju granice i imaju dobre odnose”, rekao je Godfri u intervjuu za RTS.

On je istakao da je to najbolji način za put ka Evropskoj uniji i zato je, kako kaže, njegov cilj da upotrebi svu energiju i sva sredstva ambasade u Beogradu da pomogne Srbiji da postigne ono što je sama sebi postavila – a to je ulazak u EU.

Naveo je i da je Evropska unija poslala loš signal kada je rekla da zaustavlja proces proširenja.

“Američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer i ja smo razgovarali i izrazili razočarenje što EU nije učinila korak naprijed. Bio je to loš signal”, rekao je američki ambasador.

On, ipak, napominje, da članstvo u EU ostaje za Srbiju važan podstrek.

“Kolege iz Brisela su me uvjerile da nije baš došlo do potpune promjene politike i podsjetili su me da je proširenje utkano u osnivačka dokumenta Unije, tako da to pitanje nije sasvim zatvoreno”, rekao je amabasador.

Na pitanje da li vakuum koji ostavlja odlaganje prošrenja za neke druge uticaje na primer Rusije i Kine, američki ambasador kaže da ga to ne uznemiruje.

“Srbija dobro napreduje, najveći dio investicija dolazi iz Evrope. Evropa je blizu, a Kina i Rusija su daleko. Razumijem specijalne veze Srbije sa Rusijom i Kinom i one su vam važne, Srbija sama odlučuje o svojim partnerstvima i mi te odluke poštujemo”, naveo je Godfri.

Posebno poštujemo odluku o neutralnosti i suverenitet Srbije i znamo da je Srbiji važno da postane članica EU, rekao je ambasador.

Prema njegovim riječima, reforme koje su urađene i one koje treba obavljati zbog članstva u EU su važne same po sebi, a ne samo zbog članstva.

Godfri je ponovio da se Amerika zalaže da sve zemlje u regionu postanu članice EU, a naročito one koje to žele.

TANJUG

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar