Goce Delčev Bugarin ili Makedonac - imamo li konačan dogovor? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Goce Delčev Bugarin ili Makedonac – imamo li konačan dogovor?

Makedonsko-bugarska međuvladina komisija o istorijskim pitanjima ni danas nije uspela da se dogovori oko jednog pitanja.

Komisija nije uspela da postigne dogovor da li je revolucionar i jedan od osnivača VMRO, Goce Delčev, Makedonac ili Bugarin, prenosi portal Plusinfo.

Bugarski član komisije Angel Dimitrov izjavio je da se tenzije, koje postoje u radu ove komisije u proteklih nekoliko meseci, i dalje ne stišavaju.

Kako prenosi agencija BgNes, Dimitrov je na konferenciji za medije posle sastanka komisije u Sofiji izjavio da su do sada postignuti ne tako bitni dogovori i da još ne postoji dogovor o srednjovekovnom istorijskom periodu i o Goce Delčevu.

“Dobijamo signale da imamo različita viđanja sa našim kolegama ne samo u smislu našeg posla, već i oko razumevanju Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusedskim odnosima između Severne Makedonije i Bugarske”, izjavio je Dimitrov i dodao da je to pokazatelj da nije trenutak da se govori o postignutim ozbiljnim rezultatima.

Pitanje nacionalne pripadnosti Goce Delčeva blokirao je rad ove komisije u toku avgusta ove godine, kada je bugarska strana tvrdila da je Delčev Bugarin koji se borio za autonomnu Makedoniju i da neće pregovarati oko istorijskih činjenica.

Zajednička multidisciplinarna ekspertska komisija o istorijskim i obrazovnim pitanjima, formirana je na osnovu Sporazuma o dobrosusedskim odnosima između Skoplja i Sofije potpisanog 1. avgusta 2017. godine.

Do sada je rad ove komisije doprineo postizanju saglasnosti oko revizije određenih delova udžbenika istorije u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, kao i o zajedničkom obeležavanju ličnosti Cara Samuila i Chirila i Metodija.

Međutim, i dalje makedonski i bugarski članovi komisije imaju suprostavljeni stavovi oko Ilindenskog ustanka i pripadnosti i dela revolucionara Goce Delčeva.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

TRAGEDIJA NA PUTU Poginulo 53 ljudi u sudaru autobusa i kamiona

D

Preminuo i treći mladić nakon stravičnog sudara u Cazinu

M.

“Pozivam EU da mu uvede nove sankcije”

M.

Ostavite komentar