3. Augusta 2019.

GNOME i KDE udružuju snage na razvoju Linux desktopa

Big Portal

Linux postoji duže od dve decenije, ali nikad nije uspeo da ostvari masovnost na tržištu. Djelimičan razlog je i fragmentacija – svaki proizvođač je pravio sopstvenu verziju ovog OS-a.

Sada je napravljen veliki korak napred jer su dva glavna rivala na polju Linux dekstopa, GNOME Foundation i KDE, sklopili dogovor o zajedničkom razvoju.

GNOME i KDE su zajedno sponzori Linux App Summit-a 2019, koji će se održati od 12. do 15. novembra u Barseloni. Ovo nije prvi put da oni zajedno nastupaju na nekoj konferenciji na taj način, ali je od prethodne takve konferencije prošlo više od 10 godina. Sada su oba rivala posvećena tome da spoje svoje zajednice kako bi se napravio jedinstveni ekosistem aplikacija.

GNOME izvršni direktor Neil McGovern, izjavio je da je saradnja na pomenutoj konferenciji samo jedan od mnogih koraka koji se sprovode u cilju pokazivanja da open-source i besplatan softver imaju tehnologiju i organizaciju koja je neophodna za njihov ozbiljan rast i razvoj. I Aleix Pol Gonzales, KDE potpredsednik složio se sa ovom konstatacijom. On je naglasio da Linux koriste milioni ljudi širom sveta, ali da će uspostavljena saradnja sada značiti mnogo više od proste sume više različitih delova. Saradnjom sa GNOME-om, kao i sa drugim developerima, otvara se mogućnost deljenja znanja i kreiranja ujedinjene platforme za nove generacije Linux korisnika.

Jedno je sigurno. Zahvaljujući ovoj saradnji u budućnosti možemo da očekujemo standardizaciju desktopa kroz različite distribucije, što će Linux-u značajno povećati šanse za rast i povećanje broja korisnika.

Izvor: ZDNet

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare