Gnjev šteti starijim osobama - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Gnjev šteti starijim osobama

Zdravlju starijih osoba više mogu da naškode ljutnja i gnjev od osjećaja tuge. Takvo stanje može da pojača upalne procese povezane sa hroničnim oboljenjima kao što su bolesti srca, artritis i rak

LjUTNjA i gnev mogu više da naškode zdravlju starijih osoba od osećaja tuge, pokazali su rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo 226 stanovnika Montreala, između 59 i 93 godine, objavilo je Američko udruženje psihologa (APA) u časopisu Psychology and ageing.

Naučnici tvrde da takvo stanje može da pojača upalne procese povezane sa hroničnim oboljenjima kao što su bolesti srca, artritis i rak.

Vođa studije Megan A. Berlov smatra da ljutnju kod starijih osoba u većini slučajeva izaziva to što više nisu u stanju da obavljaju mnoge aktivnosti kao u mladosti, odnosno što su fizički manje pokretljivi. Neki od njih su teško podneli i gubitak supružnika ali Berlovova veruje da tuga može da im olakša prilagođavanje na nove životne okolnosti koje su s godinama neminovne. Recimo, da se pomire sa činjenicom da neke ideje ne mogu da realizuju kao ranije.

Danas objavljeno

Sedam zlatnih pravila za savršeno kuvanu tjesteninu

Vanja A

Jednostavan i brz recept za omiljene Jaffa keksiće

Vanja A

Napravite jesenju poslasticu – ušećerene jabuke

Vanja A

Ostavite komentar