G**na na Plitvicama i u Jadranu? Može. Pesma o tim g**nima? Ne može - BIGportal.ba
Region Vijesti

G**na na Plitvicama i u Jadranu? Može. Pesma o tim g**nima? Ne može

Najpoznatiji nacionalni park u Hrvatskoj, Plitvička jezera, već godinama je zagađen fekalijama, a prilog o tome je objavila i Bavarska televizija.

Kako piše Index, ta televizija je javila i da su Plitvice pod zaštitom UNESCO-a i da je ta organizacija već upozorila Hrvatsku da nešto mora poduzeti. Snimili su i odvaratnu baruštinu u šumi, koju lokalni meštani ironično nazivaju 17. Plitvičkim jezerom jer se u nju zapravo izliva kanalizacija.

Istovremeno se celog leta širom Jadrana pojavljuju novi slučajevi zagađenja mora fekalijama. Kada se Indexov novinar Gordan Duhaček osvrnuo na aferu s gnima u Jadranu pa objavio tvit u kojem je satirički preradio pesmu “Vilo Velebita” i nazvao je “Gna Velebita”, uhapšen je.

Zato se hrvatski portal pita da li je satirična pesma problem broj jedan u državi? Država je hapšenjem Duhačeka pokazala da joj smeta pesma o gnima jer ona “omalovažava moralne osećaje građana”, a istovremeno joj ne smeta zagađenje Jadrana i Plitvica tim istim gnima, iako to direktno utiiče na građane koji se zbog toga razbolijevaju. Državi je tako važnija zaštita “moralnih osećanja građana” od zaštite zdravlja tih istih građana, komentariše Index.hr.

Već godinama pišemo o raznim slučajevima zagađenja Jadrana i Plitvičkih jezera fekalijama, no ovog ljeta je situacija toliko eskalirala da smo gotovo svaki tjedan imali novi slučaj zagađenja, a tijekom kupanja u tako zagađenom moru razboljela su se brojna djeca i odrasli. Zagađenje Jadrana fekalijama poprimilo je takve razmjere da je nedavno kraj Vodnjana u Istri zabilježeno čak i na snimkama iz svemira. Fekalije se vide na području oko Peroja u Istri, oko 4 km zapadno od Fažane te nešto manje sjeverno od Brijuna.

Danas objavljeno

Vučić: Građani glasali za promjene Ustava

M.

Porošenko: “Vraćam se u Ukrajinu”

M.

Mladi iz naselja Borik poslali poruku podrške srpskom teniskom asu

M.

Ostavite komentar