16. Novembra 2021.

GMC Hummer uskoro i u vojnom izdanju

Big Portal

Serijska proizvodnja je startovala 1992. godine, čime je nastao H1, a kada se General Motors umješao, debitovali su i popularniji H2 i H3.

Hummer je naravno ugašen prije desetak godina, u doba bankrota najvećeg američkog proizvođača, ali je ime opet iskorišćeno ove godine, kada se pojavilo na električnom terencu.

Kako prenosi CNBC, situacija se ovaj put potpuno preokrenula pošto sada vojska želi da od civilnog modela pravi vojni.

Potrebno je odmah reći da model za američku vojsku neće biti na udarnoj liniji, i da neće učestvovati tamo gdje se borbe dešavaju. Razlog za tako nešto naravno leži u podatku da je baterije još uvijek nemoguće puniti na prvoj liniji fronta, pa će glavna svrha biti ta koja predviđa da bude korišćen za špijuniranje, vožnju diplomata i slične akcije.

Vojska mu je već dala ime eLRV, što je skraćenica za “Electric Light Reconnaissance Vehicle”, ali nije poznato da li će ono biti zadržano ili pak samo korišćeno tokom razvoja. Pomalo ironičan naziv rekli bismo, posebno ovaj dio “light”, što u stvari znači “lagani”, pošto je drumski Hummer težak čak oko 4,5 tone.

Ovaj model inače razvija hiljadu konjskih snaga i u stanju je da pređe 560 kilometara sa jednim punjenjem baterija.

CNBC zatim kaže da vojni model sigurno neće izgledati kao onaj koji možemo da vidimo na priloženim fotografijama, što nam govori da će vjerovatno pozajmiti samo njegovu platformu. Šasija, baterije i električni motori će biti identični, dok će se školjka razlikovati u većoj mjeri.

GM Defense is planning a military prototype based off the GMC Hummer EV -  Electrek

Vojna divizija najvećeg američkog proizvođača nazvana GM Defense ima u planu da proizvede prvi prototip tokom naredne godine, ali daleko od toga da ljudi iz tog profitnog centra nemaju konkurenciju. Naime, CNBC napominje da su političari kontaktirali čak deset kompanija, sa ciljem da urade nešto slično. Sumnjamo da ijedan od njih ima kapacitet i finansijske potencijale koji bi bili veliki kao kod General Motorsa, ali istovremeno i firma Oshkosh iz istoimenog grada u američkoj saveznoj državi Viskonsin ima dugogodišnje iskustvo sa proizvodnjom vojnih vozila.

Ruku na srce, iskustvo ima i General Motors, uz naravno debele političke veze, pa ne sumnjamo da je glavni favorit.

Bilo kako bilo, više informacija ćemo znati narednih godina i sigurno ćemo ih prenijeti.

Ova priča potvrđuje u kom pravcu čak i vojska ide ovih dana, i da je vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem goriva definitivno odzvonilo. Nekada je vojni Hummer kumovao rađanju onog drumskog izdanja, dok je danas situacija izgleda potpuno obrnuta, prenosi AutoRepublika.

AutoRepublika.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare