Glumili majku i sina u seriji "Vruć vetar" a razlika između njih nepune 2 godine! - BIGportal.ba
Ex Yu

Glumili majku i sina u seriji “Vruć vetar” a razlika između njih nepune 2 godine!

Miodrag Petrović Čkalja i Radmila Savićević su dvoje velikana naših glumišta.

U seriji “Vruć vetar” su igrali majku i sina, iako je razlika u stvarnom životu između njih dvoje bila nepune dve godine. Oboje su iz Kruševca, a jedna slika govori da su bili bliski u najranijoj mladosti.

Glumili majku i sina u seriji "Vruć vetar" a razlika između njih nepune 2 godine!

Fotografija na kojoj su velikani našeg glumišta, Miodrag Petrović Čkalja i Radmila Savićević, nastala je 1943. godine u Kruševcu, a u pitanju je predstava Đido. Čkalja je treći momak koji stoji sleva na desno, a Radmila Savićević je devojka koja sedi između dva momka uslikani pre igranje predstave.

Oboje su rođeni u Kruševcu, Čkalja 1. aprila 1924., a Radmila ili kako su je generacije zvale od milja – majka Vuka, 8. februara 1926. Njih dvoje spadaju u brojne Čarapane koji su obeležili kulturnu scenu, a njihov rodni grad im se odužio na razne načine. Jedna od njih su i biste uz Kruševačko pozorište, na Trgu glumaca.

Radmila Savićević, majka Vuka, Riska… Zasmejavala nas je godinama, a mnoge njene replike se citiraju i danas. Bila je sekretarica Živadinka u Boljem životu i stalno je “maltretirala” Gigu Moravca, a pamti se i njena uloga u Babinom unučetu. Oni koji su je poznavali pričali su da je bila neposredna, šarmantna i uvek sa širokim osmehom

Završila je zanatsku školu jer nije imala mogućnosti da se školuje u gimnaziji, koju je ona oduvek želela. Takođe, zbog istog problema nije mogla ni na fakultet da ide. Radmila je često radila po njivama, gde je kukuruze okopavala, a majka joj je bila šnajderka. Prvenstveno je bila članica Kruševačkog pozorišta, a potom je izvesno vreme radila u Niškom narodnom pozorištu. Jednu od svojih najvećih uloga – Živku Popović u predstavi “Gospođa ministarka” u Kruševcu je premijerno igrala dva puta, 1946. i 1948. godine.

– Ukupno 25 godina vukla sam, radila, stvarala i došla kao gotova glumica u Beograd, sve zaboravila i počela ispočetka – rekla je Radmila 1993. u intervjuu za TV Novosti.

Radmila SavićevićFOTO: PRITNSCREEN

Miodrag Petrović Čkalja je voleo da zasmejava ljude još od ranog detinjstva. Uz Miju Aleksića, verovatno najbolji komičar na ovim prostima. Paja i Jare, Kamiondžije, Servisna stanica, Ljubav na seoski način, Vruć vetar, Put oko sveta – su samo neka od ostvarenja u kojima je igrao i izazivao kod ljudi jednu od lepših emocija – smeh.

Miodrag Petrović rođen je na Svetski dan šale. U rodnom gradu završio je gimnaziju, gde je u dramskoj sekciji i počeo da se bavi glumom. Nakon Drugog svetskog rata upisuje Veterinarski fakultet, ali nastavlja da amaterski glumi u KUD “Ivo Lola Ribar”. Ubrzo postaje član Dramskog studija Radio Beograda, gde i počinje njegova popularnost učestvovanjem u emisiji “Veselo veče”.

Čkalja
FOTO: YT PRINTSCREEN

U prvoj seriji TV Beograd – “Servisna stanica” tumačio je jednu od glavnih uloga, kuvara Jordana. Prvi put se pojavio na filmu pre 60 godina. U pitanju je bila sporedna rola u “Jezeru” Radivoja Lole Đukića. Ostalo je istorija.

(Kurir.rs/Alo)

Danas objavljeno

Dara Bubamara se potukla sa muškarcem na aerodromu

Zeljka

Ovako je izgledao poslednji trenutak legendarnog LJUBE MOLJCA

Zeljka

Željko Šašić progovorio o komplikovanom odnosu sa ćerkom

Zeljka

Ostavite komentar