1. Novembra 2021.

Glumila je u “Kamiondžijama”, “Povratku otpisanih”, a malo ljudi zna ko je ona

Big Portal

Nikola Đuričko važi za jednog od najpopularnijih srpskih glumaca, a ljubav prema glumi stekao je u porodici, jer je i njegova baka Tomanija Đuričko iz te branše.

Tomanija je rođena 1914. godine Šapcu, a zbog rata se 1915. godine seli u Nicu, gde je i zavolela ovaj posao. Nastupala je na sceni sa ostalom decom, a bila je i član putujućih pozorišta.

–  Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni – rekla je svojevremeno Tomanija.

Kada je počeo Drugi svetski rat, Tomanija se preselila u Pančevo. Četiri godine je igrala u Beogradskom dramskom pozorištu, a glumila je i u brojnim ostvarenjima, među kojima su “Povratak otpisanih”, “Kamiondžije”, “Vruć vetar”.

Tokom karijere dobila je brojna priznanja, kako domaća, tako i strana.

Naime, žiri Filmskog festivala u Rimu je Tomaniji 1966. godine dodelio prvu nagradu za žensku ulogu u filmu “Čovek sa fotografije” Vladimira Pogačića.

– Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni – rekla je svojevremeno Tomanija.

foto: Printskrin/Jutjub/RTS Kulturno-umetnički program – Zvanični kanal

Bila je udata za Đorđa Đurička, s kojim je dobila sina (oca Nikole Đurička) i ćerku, a njen unuk Nikola Đuričko svojevremeno je rekao da je zbog nje zavoleo ovaj posao.

– Tomanija Đuričko jeste moja baka i moguće je da se zbog nje i ja bavim glumom – objasnio je Đuričko.

Tomanija Đuričko preminula je 31. januara 1994. godine u Beogradu, u 79. godini.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare