Glumice koje mijenjaju filmsku industriju - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Glumice koje mijenjaju filmsku industriju

Iako Hollywood preferira skromne zvijezde koje ostaju što dalje od kontroverznih i političkih pitanja, sve veći broj glumica koristi svoju slavu da izazove rasprave o raznim društvenim i političkim pitanjima, koja izazivaju status quo u filmskoj industriji, i bore se da svijet bude bolje mjesto.

Jameela Jamil

Matt Baron/Shutterstock

Prvenstveno poznata po ulozi Tahani u seriji The Good Place, Jameela Jamil je osnovala aktivističku platformu I Weigh 2018. godine kako bi okupila, edukovala i povećala vidljivost saveznika iz različitih ciljeva, poput tjelesne raznolikosti. Jedna je od prvih  glumica koja je javno i jasno govorila o borbi sa poremećajima u ishrani i fatfobije.

Emma Watson

Mark Von Holden/Shutterstock

Ova mlada britanska glumica stekla je popularnost nakon što je glumila Hermionu u franšizi Harry Potter. 2014. postala je ambasadorka UN-a posvećena borbi za rodnu ravnopravnost i status žena.

Jane Fonda

Stewart Cook/Shutterstock

Ova glumica i vječna aktivistkinja veteran je mnogih bitaka. Redovno učestvuje (i biva hapšena) u raznim demonstracijama, protestujući protiv problema poput klimatskih promjena i rasizma.

Jessica Chastain

Eric Charbonneau/Shutterstock

Jessica Chastain bila je portparolka pokreta Time’s Up koji se suprotstavio seksizmu i seksualnom nasilju u filmskoj industriji. Takođe je pokrenula Freckle Films, produkcijsku kompaniju koju u potpunosti vode žene.

Geena Davis

Michael Buckner/Shutterstock

Ova glumica najpoznatija je po kultnoj ulozi u filmu Thelma i Louise, glumeći zajedno sa Susan Sarandon. Davis sarađuje s Ujedinjenim nacijama na unapređivanju rodne ravnopravnosti i raznolikosti na ekranu.

Aidy Bryant

Eric Pendzich/Shutterstock

Glumica Aidy Bryant započela je karijeru u emisiji Saturday Night Live, ali posljednjih godina ostavila je trag ulogom u seriji Shrill. Napisana od strane talentovane autorke i novinarke Lindy West, koja je takođe punija, Shrill je prva serija u kojoj glavnu ulogu glumi žena sa viškom kilograma u nestereotipnoj ulozi. Bryant to savršeno izvodi.

Susan Sarandon

John Salangsang/Shutterstock

Uspješnoj glumici Susan Sarandon ne dive se samo zbog njenog talenta. Ona je takođe jedna od rijetkih starijih glumica koja je još uvijek aktivna u industriji opsjednutoj mladima.

Sandra Oh

Matt Baron/Shutterstock

Sandra Oh je talentovana korejsko-kanadska glumica koja je postala prva Azijatkinja koja je nominovana za glavnu glumicu u dramskoj seriji na dodjeli nagrada Primetime Emmy 2018. Potom je osvojila prvi Zlatni globus dodijeljen Azijatkinji kao glavnoj glumici u TV drami u skoro 40 godina, za ulogu u seriji Killing Eve.

Yara Shahidi

AFF-USA/Shutterstock

Kći majke Afroamerikanke i oca Iranca, ova mlada glumica iz serije Black-ish, stekla je slavu kao milenijumska ikona za svoj feministički i anti-siromašni aktivizam.

Kristen Stewart

Matt Baron/Shutterstock

Kristen Stewart prešla je iz tinejdžerskog idola u ulozi mlade djevojke koja se zaljubi u problematičnog, posesivnog i blistavog vampira 200 godina starijeg od nje u Sumrak franšizi, do gej ikone koja je to javno objavila 2016. Sada koristi svoju slavnu ličnost za unapređivanje LGBTQ + pitanja.

Ultra.ba

Danas objavljeno

Nakon 40 godina prodaje se komad vjenčane torte sa svadbe Diane i Charlesa

Vanja A

Pjevačica u paklu razvoda, supruga mora isplaćivati 200.000 dolara mjesečno

Vanja A

Šakiri prijeti zatvor zbog utaje poreza

Vanja A

Ostavite komentar