Glodar star 41.000 godina otkriven u Sibiru - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Glodar star 41.000 godina otkriven u Sibiru

Jedna učenica otkrila je u permafrostu u Sibiru, očuvane ostatke leminga, sitnog glodara, za koje se procjenjuje da su stari 41.000 godina.

Angelina Sadovnikova, naišla je na očuvane ostatke glodara iz pleistocena u Sibiru, ispod jedne litice. 

Životinja je pronađena je slomljenim butnim kostima, kažu naučnici koji ipak nisu mogli da otkriju kako je uginula, mada su iznete teorije da je uginuo zbog skoka sa litice.

Angelina sada ima 14 godina, ali otkriće od pre tri godine, tek sada poprima jasniju sliku posle opsežnih analiza istraživanja malog smrznutog leminga čije je telo sačuvano u značajnoj meri.

Životinja je pronađena kada je devojčica sa majkom prolazila pored strme obale reke Tirektiak. Glodar je dug svega desetak centimetara, a krzno mu je vrlo dobro očuvano na leđima i po trbuhu.

O otkriću su obavešteni profesori biologije Nikita Solomonov i Vjačeslav Rožnov koji su započeli istraživanja na praistorijskom glodaru.

Radiokarbonskom metodom utvrđivanja starosti, otkriveno je da je životinja živela pre više od 41.300 godina.

Rendgenska analiza pokazala je da su sve kosti, uključujući i lobanju, dobro očuvane za razliku od unutrašnjih organa životinje.

U „večitom ledu“, neretko se naiđe na vrlo stare ostatke životinja kao što su mamuti, vukovi, pećinski lavovi, a pronalazak leminga, takođe je značajan za razumevanje evolucije ove važne grupe životinja u arktičkim ekosistemima.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Povratak Heder Loklir – u mini haljini na premijeri filma

Zeljka

Izvršni direktor kompanije Nike priznao da je ubio tinejdžera – zbog toga ispaštao

Zeljka

Dodjela nagrada Zlatni Globus odložena za januar

Zeljka

Ostavite komentar