Globalna prodaja manja za 3,1 milion vozila u 2019. - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Globalna prodaja manja za 3,1 milion vozila u 2019.

U svijetu će ove godine biti zabilježen najveći pad prodaje novih automobila još od izbijanja ekonomske krize iz 2008.

Kako prognozira Fitch Ratings, pad isporuka novih vozila na svetskom nivou u 2019. iznosiće 3,1 milion u poređenju sa prethodnom godinom, što odgovara smanjenu prodaje za oko 4%. Naime, u 2018. kupci su širom sveta pazarili 80,6 miliona automobila, dok se za ovu godinu predviđa prodaja od svega 77,5 miliona novih vozila.

U 2018. je takođe zabeležen pad u odnosu na 2017. godinu kada je globalna prodaja dostigla rekordnih 81,8 miliona vozila.

Ključni razlog za rekordni pad prodaje je smanjena tražnja na pojedinačno najvećem svetskom tržištu četvorotočkaša – u Kini. U periodu januar-oktobar 2019. godine prodaja novih automobila u Kini opala je za 11 procenata u poređenju sa istim periodom 2018.

Pad isporuka novih vozila očekuje se i u Sjedinjenim Državama, gde će na godišnjem nivou iznositi oko 2%.

Više je uzroka koji su doveli do globalnog smanjenja prodaje, ali i proizvodnje automobila, navodi Fitch Ratings. Među njima je i povećana zabrinutost za zagađenje vazduha koja je dovela do strožih regulativa, što je naročito ugrozilo prodaju dizelaša.

Kao još jedan od razloga za smanjenje tražnje za novim automobilima navodi se rast “car-sharing” servisa za iznajmljivanje i deljenje vozila.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Sintetičko gorivo (ni)je rješenje: Do 2035. biće ga dovoljno za samo 2% vozila u Evropi

Vanja A

Novi električni Hyundai prelazi 614 km sa jednim punjenjem

Vanja A

Petina električnih automobila prodatih u Evropi sklopljena u Kini

Vanja A

Ostavite komentar