Global Times: Biti istovremeno neprijatelj Rusije i Kine je samoubistvo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Global Times: Biti istovremeno neprijatelj Rusije i Kine je samoubistvo

Biti istovremeno neprijatelj i Rusije i Kine jednako je strateškom samoubistvu, smatra glavni urednik kineskog lista Global Times Hu Siđin i dodaje da preostaje nada da će prijatelji Amerike “ostati bistre glave” i da neće slijediti Vašington u njegovoj borbi protiv Moskve i Pekinga.

Hu je podsetio na dvije “koincidencije”. U ponedjeljak je američki državni sekretar Entoni Blinken otputovao u Brisel, a ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je istog dana stigao u posjetu Kini.

Ta dva događaja su se, prema mišljenju urednika, možda jednostavno vremenski podudarila, ali su nakon američkih pregovora na Aljasci podstakla maštu javnosti.

“Molim da se ima na umu da su Kina i Rusija više puta isticale da su one partneri, a ne saveznici. Dvije zemlje nastavljaju da održavaju takav odnos, uprkos jačanju američkog pritiska”, dodao je on.

Sa svoje strane, Vašington neumorno poziva na jačanje saveza u cilju suprotstavljanja Rusiji i Kini, podsjetio je Hu.

“Naravno, svet ne želi da bude podijeljen na dva vojna bloka koji se bore jedan protiv drugog. I u takvoj situaciji je jasno ko postupa protivno željama međunarodne zajednice i ko se pridržava visokih moralnih principa, a ko ih gubi”, istakao je urednik “Global tajmsa”.

Istovremeno, on je skrenuo pažnju na to da za rusko-kineske odnose ne postoji gornja granica.

“Te zemlje ne samo da će se strateški podržavati, već će se rame uz rame nositi sa budućim izazovima. Obje zemlje su veoma moćne i nijedan saveznik Sjedinjenih Američkih Država neće moći da izdrži konfrontaciju jedan na jedan ni sa Rusijom, ni sa Kinom. Biti istovremeno neprijatelj i Moskve, i Pekinga jednako je strateškom samoubistvu”, naglasio je on.

S tim u vezi, Hu je dodao da Rusija i Kina ne vrše pritisak ni na jednog američkog saveznika i ne sprovode prema njima ofanzivnu politiku.

“Nadajmo se da će američki saveznici ostati bistre glave i da neće slediti SAD u njenoj konfrontaciji sa Kinom i Rusijom”, zaključio je on, prenio je Sputnjik.

Danas objavljeno

Bajden sa bine dozivao preminulu saradnicu: “Džeki, gdje si?”

M.

Plenković: Do nedjelje mogu biti nametnute izmjene Izbornog zakona BiH

M.

Rusija potpisala sporazum sa talibanima

Vanja A

Ostavite komentar