Gljive mogu zaštititi tvoj mozak i smanjiti rizik od demencije - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Gljive mogu zaštititi tvoj mozak i smanjiti rizik od demencije

Sa više od 50.000 vrsta gljiva pripremljenih na mnogo različitih načina, vjerojatno ćemo svi pronaći onu u kojoj uživamo.

Bilo da su narezane na pizzu ili propržene u malo maslaca i češnjaka, vrijeme je da dodaš ovo svestrano povrće svojim omiljenim receptima. Zašto?

gljive mogu smanjiti demenciju
Foto: unsplash.com

Nauka je otkrila, da bi redovna konzumacija gljiva mogla smanjiti rane znakove Alzheimerove bolesti. Smatra se da je blago kognitivno oštećenje (MCI) prelazna faza između kognitivnog pada, povezanog sa starenjem i Alzheimerove bolesti, degenerativne bolesti mozga, koja pogađa preko šest miliona Amerikanaca. MCI se smatra pretečom Alzheimerove bolesti, baš kao što je prekomjerna težina preteča dijabetesa.

Međutim, časopis za Alzheimerovu bolest otkrio je da ovo povrće potencijalno ima neuroprotektivna svojstva, koja mogu odgoditi ovu neurodegeneraciju. Autori studije pišu: “Pretpostavili smo da je konzumacija gljiva povezana sa smanjenom šansom za MCI, a ta povezanost je nezavisna od potencijalnih zbunjujućih faktora, kao što su dob, pol, stepen obrazovanja, faktori načina života i određena medicinska stanja, koja su povezana s kognitivnim oštećenjem.”

gljive
Foto: unsplash.com
IuteCredit

Istraživači u Singapuru su tokom šest godina radili na ishrani 663 muškaraca i žena, izvodeći testove pamćenja i razmišljanja na njima. Istraživanje je zaključilo, da su učesnici koji su jeli jednu do dvije porcije (to iznosi otprilike ¾ šolje pečenih gljiva) sedmično, imali 43% smanjenu šansu za razvoj MCI. Pojedinci koji su jeli više od dvije porcije sedmično, imali su smanjenje rizika za 52%.

Prethodna istraživanja na ovom području sa Univerziteta Tohoku, otkrila su da je konzumiranje gljiva tri puta sedmično takođe povezano sa 19% smanjenim rizikom od demencije. Registrovani nutricionista Rhiannon Lambert, osnivač Rhitrition -a, rekao je: “Upala u mozgu je značajan faktor u Alzheimerovoj i Parkinsonovoj bolesti, koje spadaju u grupu neurodegenerativnih bolesti.“

Foto: Pexels

“Gljive sadrže polifenole, polisaharide, vitamine, karotenoide i druge minerale, koji su pokazali neke pozitivne doprinose. To pokazuje obećavajuće istraživanje na ovom području, ali važno je zapamtiti da, naravno, nijedna hrana neće biti dovoljna da ima dovoljno veliki uticaj na vaše cjelokupno zdravlje. Fokusiranje na zdravu, uravnoteženu ishranu u cjelini vjerovatno će biti mnogo korisnije.“

Izvor: fitandwell.com

Danas objavljeno

Kako da otkrijete uzrok podočnjaka i uspješno ih uklonite

Vanja A

Pet ukusnih napitaka pomoći će vam da skinete višak kilograma

Vanja A

5 popularnih mitova o proteinima. Šta je istina?

Vanja A

Ostavite komentar