„Gledanje pod suknju“ biće kriminalni prekršaj u Nemačkoj - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

„Gledanje pod suknju“ biće kriminalni prekršaj u Nemačkoj

Nacrt zakona po kojem se „gledanje pod suknju“, odnosno fotografisanje ili snimanje dijelova tijela ispod nečijje odjeće bez odobrenja, podvodi pod kriminalni prestup usvojen je u njemačkoj vladi.

„Fotografisanje žene ispod suknje ili drugih dijelova odjeće je degradirajuće i zloupotreba je ličnog prostora koja nema opravdanja. Često se te fotografije ili snimci dijele na društvenim mrežama ili komercijalno distribuiraju“, rekla je njemačka ministarska pravde Kristin Lambreht.

Prema pomenutom zakonu, koji još treba da bude usvojen u parlamentu, pravljenje i distribucija fotografija „genitalija, zadnjice, ženskih grudi“ koje su bile pokrivene odjećom ili peškirom je kriminalni prekršaj.

Zakon takođe zabranjuje pravljenje, deljenje i distribuciju fotografije koja prikazuje preminulu osobu u uvredljivom maniru i čini pomenute prekršaje kažnjivim i do dve godine u zatvoru.

„Pravljenje fotografija preminule osobe još nije kažnjivo. Sada zatvaramo taj propust. Moramo da poštedimo rodbinu od nepotrebne patnje koju izaziva dijeljenje i objavljivanje fotografija njihovih preminulih roditelja ili djece“, istakla je Lambrehtova.

Studentkinja Hana Seide predvodila je peticiju za donošenje zakona.

Od pokretanja peticije više od 100.000 ljudi je potpisalo, što je dovelo do snažnog pokreta za promjenu zakona, navodi Dojče vele.

Izvor: BIGportal/RTS/CNN

Danas objavljeno

„Španski Stounhendž“ izronio iz jezera poslije suše

Vanja A

Surf po Veneciji – „prepotentni idioti“ rugaju se gradu

Vanja A

Izdanja Hale Beri u kojima izgleda kao “milion dolara”

Vanja A

Ostavite komentar