Gledajte Cassie, dvonožnog robota koji je pretrčao 5 km - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Gledajte Cassie, dvonožnog robota koji je pretrčao 5 km

Cassie, dvonožni robot napravljen samo od nogu, uspešno je pretrčao pet kilometara sa jednim punjenjem, uz pomoć mašinskog učenja i veštačke inteligencije. To je budućnost dostavne usluge, navode istraživači sa Univerziteta u Oregonu, SAD.

Mašina služi kao osnova za robota za isporuku kompanije Agility Robotics Digit, a možda biste ga se setili po kretanju niz stepenište neki mesec ranije.

Inženjeri Državnog univerziteta u Oregonu uspeli su da obuče Cassie u simulatoru kako bi joj omogućili da se penje i spušta niz stepenice bez upotrebe kamera ili LIDAR senzora. Sada su inženjeri iz istog tima uspeli da obuče Cassie za trčanje koristeći algoritme.

Prema izjavi članova tima, samo podučavanje Cassie pomoću ove tehnike dalo joj je mogućnost da se pokreće bez ispomoći, održavajući ravnotežu tokom trčanja. Robot je morao da nauči da vrši mnogo suptilnih podešavanja da bi mogao da napravi podvig.

Jedan od studenata iz laboratorije za dinamičku robotiku na Univerzitetu u Oregonu, koji je učestvovao u projektu objasnio je: “Učenje uz pomoć algoritama je moćna metoda u AI koja otvara veštine poput trčanja, preskakanja i hodanja uz stepenice.

Tim je prvo testirao Cassie-inu sposobnost trčanja na pet kilometara, što je završeno vremenom od 43 minuta i 49 sekundi. Cassie je završila trčanje po kampusu Univerziteta u Oregonu u vremenu od 53:03. Trajalo je malo duže jer je to vreme uključivalo i šest i po minuta bavljenja tehničkim problemima. Robot je jednom pao zbog pregrevanja sistema, a zatim ponovo nakon što se prebrzo okrenuo. Međutim, članovi tima navode da su uspeli da “dosegnu granice hardvera i pokažu šta on može da uradi”. Istraživanje ovog tima pomoći će u proširivanju razumevanja kretanja nogu i mogao bi pomoći da dvonožni roboti postanu sve češći u budućnosti.

Danas objavljeno

Xiaomi će do kraja meseca objaviti novu Civi seriju telefona

Zeljka

Far Cry 6 nudi ray-tracing samo za PC, ne i za konzole

Zeljka

Microsoft ponovo objavio PC Health Check aplikaciju za Windows 11

Zeljka

Ostavite komentar