27. Jula 2022.

Gledaću nezavisnost Republike Srpske za svog života

Big Portal

Dodik je u intrevjuu za UNA tv pričao o nezavisnosti Republike Srpske, protestima ispred OHR-a, predstojećim izborima, sastanku sa Putinom.

  • Nezavisnost Republike Srpske hoću da vidim za života. Јa ću to gledati sigurno. Procesi se ubrzavaju i ovo što se dešava u Sarajevu, govori da muslimanski politički zahtjevi nisu više tako bjanko rješivi. Neki drugi prodiru i oni će da dovedu do neke nove strukture – rekao je Dodik.

Govoreći o protestima Bošnjaka ispred OHR-a povodom namjere Kristijana Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, Dodik je rekao su Bošnjaci smatrali da će dobiti nekoga ko će isključivo djelovati negativno prema Republici Srpskoj, što je Šmit i činio u prethodnom periodu.

  • Protiv sam nametanja bilo kakvog rješenja. To je samo još jedna kamuflaža, pokušaj da se da zabluda za neko buduće vrijeme. Kako god to bilo, pa taman da je to odluka koja i nama odgovara, ja bih rekao da to nije prihvatljivo, jer kada bih to uradio, pogazio bih sve što smo ranije pričali. Ako ćemo pričati o vladavini prava, onda je sve jasno. On nema pravo da to radi i nije legitiman da to čini svidjelo se to ili ne Bošnjacima, Hrvatima, ovima ili onima. BiH ne može da preživi ukoliko ne bude našla svoj način opstanka dogovorom tri konstitutivna naroda. Bošnjaci su nasjeli na priču o građanštini ali prije toga, morate da uvažite identitete kao što mi prihvatamo bošnjački nacionalni identitet, onda je sasvim logično da se prihvati i naš. Na kraju, u ovoj zemlji postoji Ustav i njega treba poštovati dok god on postoji, a ne kršiti ga putem ulice – rekao je Dodik.

Što se tiče stranih vojnika, Dodik kaže da ih neće ovdje i da BiH ne treba nikakva oružana sila. Dodao je i da je Vlada Republike Srpske stabilnija nego vlade nekih evropskih zemalja.

  • Ima nekih koji hoće, ja neću strane vojnike ovdje. Da bi došli ovdje, potrebno je da se i ja usaglasim sa tim. Ovdje ne treba nikakva oružana sila. Potrebno je sjesti i reći šta čini zadovoljne Hrvate, Bošnjake, ali šta je to šta nas čini zadovoljnim, a ne da se dodvoravamo nekim vladama. U pravilu, sve te vlade su nestabilne. Mi u Republici Srpskoj imamo stabilniju Vladu nego što ima Austrija, Njemačka, Velika Britanija koja je već izgubila vladu i Italija koja gubi. S druge strane, u FBiH ne mogu se dogovoriti unazad osam godina da se prilagode izbornom rezultatu, čime su devastirali izbornu volju i jednog i drugog naroda. Mi bismo trebali da nađemo neki dogovor – izjavio je Dodik.

On je rekao i da je otišao kod predsjednika Rusije Vladimira Putina iz n svog zdravog razuma i najavio je da će ići ponovo u septembru.

  • Svaki put kao i ovaj posljednji, Putin je rekao da podržava Dejtonski mirovni sporazum i međunarodno pravo ali i da poštuje i podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ali ovi zapadnjaci, ne poštuju teritorijalni integritet BiH, nego hoće da naprave unitarnu, centralizovanu zemlju koja ne može da funkcioniše – rekao je srpski član Predsjedništva.

Govoreći o predstojećim opštim izborima, na kojima se kandidaovao za predsjednika Republike Srpske, Dodik je podsjetio da je do sada 12 puta pobijedio i vjeruje da će ponovo.

  • Oni koji se zbog toga ljute i dalje će biti ljuti i tu vam je sve jasno – poručio je Dodik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare