"Glavnom oružju" trećeg svjetskog rata ni nuklearke neće moći ništa - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

“Glavnom oružju” trećeg svjetskog rata ni nuklearke neće moći ništa

“Veliki mir” uspostavljen je u svijetu poslije poraza nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, ali nekoliko stručnjaka vjeruje da prijetnja globalnim ratom nije nestala, naprotiv, bliža je nego ikad.

I to ne bi bila masovna vojna intervencija ili nuklearne eksplozije…

Treći svetski rat mogli bi da prouzrokuju hakeri, a njihovi sajbernapadi mogu da nanesu štetu uporedivu sa nuklearnim oružjem, kaže profesor informatike Džeremi Štraub sa Univerziteta Severna Dakota.

“Za razliku od eksplozije nuklearne bombe, koje bi odmah ubile gotovo sve ljude na udaljenosti od 800 metara, smrtnost izazvana sajbernapadom bila bi sporija. Ljudi bi mogli umreti zbog nedostatka hrane, energije ili gasa ili u posledicama saobraćajnih nesreća. To bi moglo uticati na šire područje i izazvalo bi brojne žrtve”, objasnio je stručnjak u članku za portal The Conversation.

Suđenja zbog sajbernapada već su organizovana širom sveta. Pre tri godine grupa hakera upala je u sistem kontrole uređaja za prečišćavanje vode i uspela da promeni nivo hemijskih supstanci.

“Da su te promene ostale nezapažene, zločin bi doveo do trovanja, neupotrebljivih zaliha vode i nestašice”, objasnio je on.

U avgustu 2017. godine hakeri su napali postrojenje za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji…

Ilustracija / Foto: Depositphotos/stevanovicigor

Kao da to nije dovoljno, Štraub naglašava da su hakeri već uspeli da instaliraju zloćudni softver u sistemima za energiju i vodu u SAD, gde trenutno “spava”, čekajući da bude aktiviran.

Prema Štraubu, nijedna zemlja sveta neće koristiti svoje nuklearno oružje protiv druge koja ga takođe poseduje zbog pretnje da će biti napadnuta. Istovremeno, lako je sakriti izvor digitalnog upada, što se ne može reći o lansiranju rakete, kaže stručnjak.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/klss777

“Moj cilj nije da umanjim razarajuće efekte nuklearnog napada. Umesto toga, moj cilj je da pokažem da postoje neki nuklearni sistemi za kontrolu na međunarodnom nivou, dok za sajbernapade ne postoje”, naglašava on.

Rezultati analize, koju je citirao profesor, otkrili su da samo petina svih kompanija koje koriste računare za kontrolu industrijskih mašina u SAD nadgledaju svoju opremu kako bi otkrili potencijalne napade. Pored toga, u 40 odsto napada koje su te kompanije uspele da identifikuju hakeri su imali pristup njihovim sistemima duže od godinu dana, prenosi Sputnjik.

Prema Štraubovom mišljenju, najmanje četvrtina svih poslova u oblasti kibernetičke sigurnosti u SAD je trenutno upražnjena. Manjak kvalifikovanih stručnjaka ne omogućava rešavanje postojećih pretnji, zaključuje on.

Danas objavljeno

Koliko RAM-a imate, a koliko vam je stvarno potrebno?

V.R.

Dogecoin: Uspon “smiješne” kriptovalute

V.R.

The Lord of the Rings biće najskuplja TV serija u istoriji

V.R.

Ostavite komentar