GLAVNI UZROK RAKA JETRE Lani registrovana 22 novooboljela od hepatitisa C - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

GLAVNI UZROK RAKA JETRE Lani registrovana 22 novooboljela od hepatitisa C

Tokom prošle godine u RS su registrovana 22 novooboljela od hepatitisa C, bolesti koja se može manifestovati kao akutna i hronična, u rasponu od blage, koja traje nekoliko sedmica, do ozbiljne doživotne bolesti.

Period inkubacije je dvije nedjelje do šest mjeseci, a klinička slika je nespecifična. U početnoj fazi javlja se umor, povišena temperatura, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, mučnina, bolovi u stomaku, rijetko i žutica.

Kod oko 80 odsto zaraženih razvija se hronična forma bolesti, a ona kod 20 odsto oboljelih dovodi do ciroze jetre, dok kod jedan do pet odsto završava smrću zbog ciroze ili karcinoma jetre. Virusni hepatitisi B i C su glavni uzroci raka jetre.

Hepatitis C se često naziva „tihom bolešću“, jer manje od pet odsto pacijenata se javlja neposredno po sticanju infekcije. Kod manjeg broja pacijenata, 15 do 30 odsto, virus će se „eliminisati“, a u oko 70 do 85 odsto pacijenata razviće se hronični hepatitis.

Dijagnoza se često postavi kasno, kad se već razvije hronična forma sa teškim oštećenjima jetre. Virus hepatitisa C se prenosi putem krvi, rjeđe seksualnim kontaktom i sa majke na dijete u toku trudnoće.

– Za hepatitis C ne postoji specifična prevencija, odnosno vakcinacija, a u svijetu se radi na pronalaženju vakcine. Za hepatits C koriste se nespecifične mjere prevencije usmjerene ka svim bolestima koje se prenose putem krvi. Riječ je o testiranju krvi dobrovoljnih davalaca kao zakonska obaveza, upotreba sterilnog pribora od strane injekcionih korisnika droga, upotreba jednokratnih sterilnih šprica, igala i ostalog pribora u zdravstvenim ustanovama i njegovo bezbjedno odlaganje nakon upotrebe, korištenje zaštitne opreme. Među mjerama je i upotreba sterilnog pribora za tetovažu, pirsing, bušenje ušiju, dezinfekcija i sterilizacija pribora i instrumenata u zdravstvenim ustanovama, pravilna upotreba kondoma, edukacija o hepatitisu C, testiranje rizičnih grupa radi ranog otkrivanja i liječenja – saopštili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Velika Kladuša

M.

Tiodorović: Rizik od zaražavanja veći iz tri razloga

M.

Vučić najavio da sutra u Srbiju stiže još 130.000 DOZA ruskih vakcina

M.

Ostavite komentar