Glavni tužilac: Ukoliko Ganić bude uticao na svjedoke, ide u pritvor - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Glavni tužilac: Ukoliko Ganić bude uticao na svjedoke, ide u pritvor

Krivična prijava koju je podnio pravni tim odbrane Ejupa Ganića protiv nadležnih iz Tužilaštva BiH zbog podizanja optužnice protiv njihovog klijenta u slučaju “Dobrovoljačka”, predstavlja samo predstavu za javnost, ali vjerovatno i pokušaj uticaja na konačnu odluku suda u ovom predmetu, rekao je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, komentarišući prijavu koju je protiv njega, ali i bivših glavnih tužilaca – Gordane Tadić i Gorana Salihovića, podnio Ganićev advokatski tim početkom ove sedmice, zbog navodno nezakonitog djelovanja u pomenutom slučaju.

  • Kao što sam već u nekoliko navrata istakao, nećemo se obazirati na ovakve i slične pokušaje pritiska. Najbitnija činjenica jeste to da je optužnica u ovom slučaju potvrđena od strane nadležnog suda i to se više ne može promijeniti. Ukoliko primijetimo da optuženi pokušavaju da utiču na svjedoke, što nam je trenutno u fokusu, Tužilaštvo BiH će sigurno reagovati. Nećemo se libiti da predložimo i određivanje mjere pritvora protiv tih lica – rekao je Kajganić za Glas Srpske.

Osvrćući se na sadržaj ove prijave u kojoj se navodi da su on, Salihović i Tadićeva, zloupotrijebili svoje funkcije kao glavni tužioci i svjesno opstruisali istragu u predmetu “Dobrovoljačka”, odnosno krivičnom predmetu “Ejup Ganić i drugi”, Kajganić kaže kako je čitav sadržaj ove prijave kontradiktoran. Kako je rekao, izrečeni navodi su u koliziji, jer u jednom dijelu stoji kako je istraga opstruisana, a u drugom da je ona sprovedena.

  • Da smo opstruisali istragu, onda ne bi bilo ni optužnice. Svi navodi su neosnovani. Da smo dobar posao obavili govori i podataka da je sud potvrdio našu optužnicu – kaže Kajganić.

Navodi i da tvrdnje Ganićevog pravnog tima da on, Salihović i Tadićeva nisu uzeli u obzir odluku koju je svojevremeno sačinio tužilac, Mirza Hukeljić, kojom su odbijene kao neosnovane pritužbe oštećenih lica u predmetu “Dobrovoljačka”, nisu utemeljene i tačne, jer kako je pojasnio, prilikom razmatranja pritužbe odbrane stručni tim koji je tom prilikom formiran donio odluku da ima dovoljno dokaza da se protiv osumnjičenih podigne tužba.

  • Sve ovo nije ništa drugo do još jedan pokušaj politizacije ovog slučaja i pozorišna predstava. Mi ćemo i dalje nastaviti da savjesno i profesionalno obavljamo svoj posao – dodao je on.

Tužilaštvo BiH je krajem aprila ove godine podiglo optužnicu protiv deset lica u predmetu “Ejup Ganić i drugi”, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila ratni zločin početkom maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Sud BiH je 12. maja ove godine potvrdio optužnicu.

Optužnicom su obuhvaćeni Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, ?usuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Danas objavljeno

Buktinja u Doboju: Ponovo gorio automobil bišveg momka Fatalne Saške

M.

Otkriven UZROK POŽARA u IRB Srpske: Opušak cigarete zapalio podmetače u piceriji, vatra se proširila na cijeli objekat

M.

Patrijarh Porfirije večeras u Gračanici

M.

Ostavite komentar