11. Marta 2020.

Glavna tužiteljka žestoko kritikovala parlamentarce

Big Portal

Tadić je rekla da će biti oštrija od svojih kolega te da smatra kako tematska sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije najidealnije rješenje jer se na dnevnom redu nalazi i stanje u VSTV-u BiH, ali i izvještaji Tužilaštva BiH.

Kako kaže, izvještaji Tužilaštva BiH trebali su se razmatrati na redovnoj sjednici državnog organa zakonodavne vlasti ističući da ona ima priliku prvi put se obratiti poslanicima u ovom sazivu te da Parlamentarna skupština BiH nije radila godinu dana, da se treba pitati ko je dobijao u to vrijeme plate i naknade.

Ona je otvoreno kritikovala poslanike pitajući da li ima uopšte krivične odgovornosti za isplaćene plate i naknade ili ako nema krivične odgovornosti da li bar ima moralne odgovornosti. Kako kaže, zajedno se mora raditi, ali je podjela vlasti jasna: izvršna, zakonodavna i sudska vlast.

Ukazala je i na neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH ističući da Parlamentarna skupština BiH ima brojne odluke koje nije ispoštovala.

“Ja vas pitam, koga goniti u toj situaciji? Ko je zadužen i ko je kriv? Formirali smo predmete i radićemo po predmetima”, rekla je Tadić.

Ona je rekla da Tužilaštvo BiH neće podleći nikakvim pristicima, a poslanicima je poručila da su mogli raspravljati o koronavirusu i da je ova tematska sjednica mogla sačekati. Ova njena rečenica izazvala je podsmjeh parlamentaraca.

“Smijte se Vi, smijali ste se i za migrantsku krizu”, kazala je Tadić dodajući da je zdravstvena situacija mnogo važnija te dodala: “Ima podsmjeha, ali vidjećemo ko se zadnji smije najslađe se smije”.

Tražila je da se ocjenjuju sudije, a što je izazvalo reakciju predsjednika Suda BiH. Istakla je da se ona ne dodvorava nikome, da ni sa jednim poslanikom nije popila kafu te da moli da diskusija na današnjoj sjednici bude konstruktivna.

Glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić najavila je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH optužnice u predmetima visoke korupcije.

U oštrom obraćanju poslanicima Tadić se dotakla i predmeta visoke korupcije pitajući ih znaju li uopšte šta je visoka korupcija s obzirom na to da su i sami visoki politički funkcioneri.

“Nemojte misliti da u narednom periodu neće biti predmeta visoke korupcije. Biće i sa osuđujućim presudama. Stanje u zemlji nije dobro. Mnogi su problemi pred nama”, rekla je Tadić.

Pohvalila je rad Odjela Tužilaštva BiH koji se bave krivičnim djelima terorizma ističući kao problem curenje informacija kao što je bio slučaj prilikom transporta bh. državljana koji su bili na ratištu u Siriji su BiH.

Istakla je da u oblasti korupcije mora biti bolje i da će stanje biti bolje pitajući šta je s drugim tužilaštvima u BiH, odnosno kantonalnim i entitetskim tužilaštvima kao i tužilaštvom Brčko distrikta BiH.

Podržala je ideju uspostavljanja Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare