Glavaš medijima najavio rat do istrebljenja: "Spreman sam da idem do najcrnjeg kraja" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Glavaš medijima najavio rat do istrebljenja: “Spreman sam da idem do najcrnjeg kraja”

Branimir Glavaš najavio je medijima rat do istrebljenja i naglasio da će ih hrvatska država “obuzdati” ili će se ugušiti u vlastitoj nesposobnosti.

Poručio je da je spreman da ide i do najcrnjeg kraja, preneo je Index.hr.

Sve ovo desilo se dan nakon što je objavljeno da je na pitanje jednog korisnika Fejsbuka “Koliko si ljudi ubio, srami se…” odgovorio: “Premalo” i uz to stavio nasmejani emotikon, Branimir Glavaš objavio je prijeteći status u kojem Index, 24 sata i Zorana Šprajca naziva idejnim tvorcima laži Vučićevih tabloida, produženom rukom “veliko srpske” propagande i najavljuje rat do istrebljenja.

“Za sebe, ili za njih, ili za neke treće, nebitno! Država je naša, a ne njihova i dužni smo je briniti”, poručuje Glavaš u statusu koji je citiran pri kraju teksta.

Optužen zbog ratnih zločina, pozirao s Pavelićem i Hitlerom
Nije baš najugodnije pročitati ovakve poruke, naročito ne kad stižu od osobe koja je optužena, a svojevremeno je bila i pravomoćno osuđena zbog ratnih zločina. Uz to, Glavaš je pozirao ispod portreta Ante Pavelića i uz bočice na čijim je etiketama bio lik Adolfa Hitlera. Index.hr ga je pozvao i pitao kako bi ih to država trebalo obuzdati.

S druge strane dočekao ih je smeh:

“Ne želim uopšte da komentarišem. Vi želite da ulazite u moje misli, moja razmišljanja, moju viziju. Sećate se vi da me je Sanader nazvao vizionarom još u ona dobra stara vremena?”.

Ostatak konverzacije prenosimo u celosti:

“Dobro, kako bi nas po vašoj viziji država trebalo obuzdati?

 • Ne želim… Ja se ne bavim politikom, ali ja u miru penzionerskom doma duboko, duboko razmišljam.

I dokle ste došli?

 • Eee, možda jednog dana vidite. Čujete. Možda, al’ ja sam u penziji.

A šta znači da smo u ratu do istrebljenja?

 • Pa i to tumačite kako god želite.

Kako biste nas istrebili?

-Ja ne želim vama davati svoje tumačenje. Vi tumačite kako vi želite.

Šta znači da ste spremni ići do najcrnjeg kraja?

 • Isto tako prepuštam vašoj mašti.

Ne maštam o najcrnjem kraju.

 • A čujte, svi smo mi bića koja imaju svoj kraj. Kad se rodiš, svestan si da će te jedan dan i zatrpati zemlja.

Kako dokazujete da smo produžena ruka velikosrpske propagande Aleksandra Vučića i idejni tvorci laži tabloida?

 • Ali ja uopšte ne dokazujem ništa i nisam dužan da dokazujem. Isto kao što vi imate slobodu pisanja i medija da pišete šta hoćete. Ništa ne dokazujete, nego tvrdite ono što napišete da je to tako.

A šta smo netačno napisali u tekstu?

 • Čujte, šta ste netačno napisali?!

Da.

 • Vi ste napisali poluistinu.

Koju?

Pa, recimo, niste napisali. Pokrili ste ime i prezime autora psovke “je*o ti Bog mater” ili kako li je ono već pisalo. Dakle, očita provokacija, to ste prikrili, prikazali, eto, jedan slučajan, nevin FB prijatelj je napisao to i to. Čisti provokator, prikrili ste njegov identitet, recimo to.

Stoji li u tekstu da je to provokacija?

 • Ne znam sad, nemojte me sad… Ne, ne, u vašem tekstu mislim da ne stoji da je to bio provokator.

Stoji vaša tvrdnja da je to provokacija.

 • Al’ ne stoji konstatacija da je Glavaš odgovorio na provokaciju.

Vi ste rekli da je provokacija.

 • E ja sam rek’o. Al’ vi se zgražate što je Glavaš odgovorio, al’ ne kažete da je Glavaš odgovorio na provokaciju.

Zašto bi to morala biti provokacija?

 • Čujte, zašto bi to morala biti provokacija? Ovaj razgovor vodimo na način “šta je starije – kokoška ili jaje?”.

Ko kaže da vaši statusi nisu provokacija?

 • Zašto bi moji statusi bili provokacija? Ja sam odgovorio na provokaciju, ja nisam tražio tog Janka ili Marka, kako li se već zove, pa da se s njim dopisujem, nego se on ubacio na moj zid pa stavio svoju provokaciju.

Zid vam je javan?

 • Jeste, al’ ne znači da po mom zidu može s*ati ko šta hoće. Takve blokiram. Ako komunikacija nije pristojna, ja to blokiram.

Znači, vi nemate nameru da dokazujete da smo produžena ruka velikosrpske propagande?

Ne, to je jedna uopštena formulacija. Pukom slučajnošću ste dan pre vi zvali i, ne znam, 24sata i onaj događaj sa Šprajcom. Možda je slučajnost. Ako je slučajnost, ja vam se izvinjavam.”

Lajkovao komentar u kome se predlažu likvidacije
Objavljen tekst bavio se Glavaševim statusom u kojem je najavio sudski progon Zorana Šprajca jer ga je nazvao ratnim zločincem.

U komentarima Glavaš je napisao ono spomenuto “premalo”, ali i lajkao niz uvredljivih rečenica, pa i ovu: “Jos nismo očistili Hrvatsku od Četnika. Uvukli se pod drugim prezimenima. Hitno treba ko Tito i Staljin sve po kratkom postupku. Mrak majka”.

Drugom korisniku Fejsbuka napisao je da bi ga obrijao na suvo, stavio na traktor i dao mu da bira pravac.

U zadnjem pretećem statusu, koji je povod ovom tekstu, Glavaš tvrdi da su idejni tvorci laži srpskih tabloida “Zoran Šprajc od neki dan i jučerašnji Imbex, kao i 24 sata”.

Milanović mu vratio odlikovanja, stranka mu u koaliciji s Plenkovićem
Potom piše: “Svih troje navedenih, zajedno sa tzv. nevladinim oragnizacijama koje su se zadnjih dana podigle na ‘zadnje’ noge, su produžena ruka veliko srpske propagande Aleksandra Vučića i srbijanski ‘plaćenici’. Cilj im je po već uhodanom scenariju kako su to radili već decenijama, izvršiti pritisak na ovo naše (zasrano) pravosuđe i na taj način izboriti osuđujuću presudu protiv mene, barem kod njihovog štićenika i političkog sluge, sudije Željka Horvatovića.

E Vučićeva velikosrpska medijska ološi i medijski ‘petokolonaši’ u Hrvatskoj, nećete uspeti, mi smo u ratu do istrebljenja. Mene ili vas, meni je potpuno svejedno. Svejedno mi je i što se tiče srpskih medijskih petokolonaša u Hrvatskoj, plaća li ih se srpskim dinarima ili ‘ustaškim’ kunama. Ili će ih hrvatska država ‘obuzdati’, ili će se Država ugušiti u vlastitoj nesposobnosti. Za razliku od njih, ja sam spreman da idem i do najcrnjeg kraja. Za sebe, ili za njih, ili za neke treće, nebitno! Država je naša, a ne njihova i dužni smo je braniti!”

Podsetimo, Glavašu je Zoran Milanović nedavno vratio odlikovanja i čin. Uz to, na insistiranje vrha HDZ-a, na stranačkoj je listi na prošlim parlamentarnim izborima bio i Josip Salapić, dugogodišnji član Glavaševa HDSSB-a. Po ulasku u sabor zamrznuo je mandat i nastavio da radi kao državni poverenik u Ministarstvu pravosuđa, dok je u parlament ušla HDZ-ovka Maja Grba Bujević.

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar