Glasove poštom čekaćemo deset dana, umjesto pet - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Glasove poštom čekaćemo deset dana, umjesto pet

Centralna izborna komisija BiH odlučila je da će glasove poštom iz inostranstva za iduće lokalne izbore, umjesto dosadašnjih pet, čekati 10 dana.

Ako sumnja na krivično djelo prilikom registracije i glasanja, obratiće se domaćim tužilaštvima ili zatražiti međunarodnu pravnu pomoć.

To je rezime juče usvojenih odluka na sjednici CIK.

– Povratna koverta koja je poslata CIK najskasnije na dan održavanja izbora biće prihvaćena i prebrojana ukoliko stigne u CIK najkasnije deset dana od dana održavanja izbora i ako je na povratnoj koverti otisak poštanskog pečata i bar koda zemlje iz koje se glasa – glasi novi tekst Pravilnika o provođenju izbora u BiH, koji je usvojen jednoglasno.

Predsjednik CIK Željko Bakalar obrazložio je da je rok produžen zbog „otežanih uslova funkcionisanja poštanskog saobraćaja prema BiH“.

Takođe, CIK je nastavila da se bavi mogućim malverzacijama prilikom prijave i glasanja iz inostranstva. Usvojen je Zaključak o postupanju CIK u slučaju postojanja indicija o počinjenu krivičnih dela u izbornom procesu.

– CIK će, ukoliko smatra da je u izbornom procesu učinjeno krivično djelo, svaku takvu informaciju prijaviti nadležnom tužilaštvu uz navode i dokaze koji su nam poznati, te preduzeti sve potrebne mjere da bi se sačuvali tragovi eventualno učinjenog krivičnog djela. CIK će, ukoliko smatra da je u procesu registracija birača za glasanje van BiH učinjeno krivično djelo, uz dostavljene dokaze, inicirati kod nadležnih tužilaštava u BiH podnošenje zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim stvarima zemljama odakle su registrovani birači van BiH, a u skladu s procedurama propisanim Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima – piše u usvojenom zaključku.

Član CIK Suad Arnautović smatra da je komisija izabrala najbolji, zakonit put u zaštiti izbornog procesa. Prema njegovim riječima, CIK sada ostaje da postupi onako ko je samu sebe obavezala zaključkom.

– Unutar zemlje treba da dostavimo nadležnim tužilaštvima, po zonama odgovornosti, podatke koji mogu da ukazuju na krivično djelo. Ne treba tužilaštvo u Zvorniku da dobije podatke iz Livna. To je značajan posao, ali se mora uraditi. Druga naša aktivnost je izvan zemlje. To je prvi put bilo da se dostave Tužulaštvu BiH svi podaci odvojeno prema državama iz kojih se glasa. Kada to uradimo, kada implementiramo zaključak i zakon, sa naše strane možemo da budemo mirni, jer ne saučestvujemo u ovim zlodjelima – poručio je Arnautović.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar