Glasanje za novi saziv Sobranja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Glasanje za novi saziv Sobranja

U Sjevernoj Makedoniji danas se održavaju parlamentarni izbori na kojim se glavna borba očekuje između SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, dok DUI, najveća partija Albanaca, prvi put ima kandidata za premijera, a riječ je o Naseru Ziberiju.

U biračkom spisku je 1.814.263 građana sa pravom glasa, a na izborima učestvuje 1.578 kandidati iz 15 koalicija i partija.

Biračka mjesta će biti otvorena do 21.00 čas, a izborni dan je neradni.

U Sjevernoj Makedoniji juče su glasala lica zaražena virusom korona, oni koji su u samoizolaciji i bolesni, kao i zatvorenici i oni koji su u pritvoru, prenose makedonski mediji.

Zbog pandemije, omogućeno je formiranje posebnih biračkih odbora sastavljenih od troje zdrastvenih radnika i predstavnika političkih partija, kako građanima koji su zaraženi virusom korona ne bi bilo uskraćeno pravo glasa.

Na ovim izborima dijaspora neće glasati jer se tokom vanrednog stanja nije prijavio dovoljan broj makedonskih državljana za glasanje.

Ovo su 10. parlamentarni izbori od osamostaljenja te zemlje.

Prvi izbori za poslanike u makedonskom Sobranju održani su u novembru 1990. godine, dok su posljednji bili 2016. godine.

Danas objavljeno

Više od 100 zemalja svijeta zaduženo “do grla”

M.

Zvornik: Oštetila preduzeće za 100 hiljada maraka

M.

Nova optužnica protiv svrgnute premijerke Mjanmara

M.

Ostavite komentar