30. Marta 2021.

Gladni ste usred noći? Evo zbog čega se to događa

Big Portal

Kristen L. Natson, profesorka neurologije, donela je zaključak da je “neobično” što se budimo tokom noći sa osećajem gladi, jer naši biološki satovi ne očekuju da tada jedemo.

Stručnjaci su otkrili neke od razloga zbog kojih nas budi glad.

Preko dana ne jedete dovoljno

Ako tokom dana ne unosite dovoljno kalorija, možda ćete se usred noći buditi gladni.

“Ako ste na dijeti ili se na bilo koji način ograničavate, na primer preskakanjem obroka ili preteranim vežbanjem, možda nećete uneti dovoljno kalorija tokom dana”, rekla je Alisa Remzi, nutricionista.

Ne spavate dovoljno

Poremećaj sna može da izbaci iz ravnoteže hormone koji regulišu apetit – grelin i leptin, što može da dovede do toga da postanete gladni i posežete za hranom sa visokim procentom ugljenih hidrata.

“Prethodna eksperimentalna istraživanja povezivala su gubitak sna sa povećanim apetitom”, dodala je Natson.

Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Pod stresom ste

Ponekad glad nije ono što vas budi iz sna. Razlog može da bude odgovor tela na stresni period u životu. Kada se probudite, možda ćete se okrenuti hrani kako biste se umirili.

“Emocionalno prejedanje zasigurno može usporiti misaone procese. Ako vaše telo vari hranu, to može smiriti teskobu koja vam ne dozvoljava da zaspite. Hrana je, nažalost, vrlo učinkovit način da zaboravite na loše misli”, rekla je Keli Alison, profesorka psihologije i direktorka Centra za težinu i ishranu na Univerzitetu Pensilvanija.

Imate sindrom noćnog jedenja

Ako se često budite sa osećajem gladi, nekoliko puta tokom nedelje, to bi mogao da bude znak poremećaja koji se naziva “sindrom noćnog jedenja”.

Ljudi sa ovim poremećajem konzumiraju značajan deo dnevnih kalorija nakon večere, jer imaju malo želje za hranom tokom dana. Dešava se da pate i od poremećaja raspoloženja koji se pogoršava tokom noći, imaju problema sa spavanjem i veruju da moraju nešto da pojedu kako bi ponovno zaspali, piše HuffPost.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare