26. Marta 2021.

Gigantski teretnjak još blokira Suecki kanal

Big Portal

“Ever Given”, brod pod zastavom Paname koji prevozi teret između Azije i Evrope, dugačak 400 i širok oko 60 metara, nasukao se u utorak u uskom, veštačkom kanalu koji deli kontinentalnu Afriku od Sinajskog poluostrva.

Brod, u vlasništvu japanske firme “Šoei Kisen KK”, blokirao je saobraćaj u kanalu, ostavljajući na čekanju desetine drugih brodova u Sredozemnom i Crvenom moru.

Pramac broda dodiruje istočni zid kanala, dok mu je krma prislonjena uz zapadni zid. Brod se nasukao na otprilike šest kilometara severno od južnog ulaza u kanal, u blizini grada Sueca, u delu kanala gde je saobraćaj jednosmeran.

Uprava Sueckog kanala postavila je nekoliko remorkera u pokušaju da oslobodi masivno plovilo, uključujući i specijalizovani ploveći bager koji može da premešta 2.000 kubnih metara na sat.

Do sada su bageri pokušali da očiste mulj oko masivnog broda. Remorkeri su ga gurali popreko, pokušavajući da ga pokrenu. Sa obale rovokopač kopa peščanu obalu kanala u koju se zabio pramac broda.

Međutim, brod je i dalje nasukan u istoj poziciji.

Nije poznato kada će se ruta kroz Suecki kanal ponovo otvoriti, a prema nekim procenama ovakva situacija bi mogla da potraje danima.

Blokada je prouzrokovala probleme globalnoj trgovini. Kroz kanal prolazi oko 10 odsto svetske trgovine, a od posebnog je značaja za transport nafte. Zatvaranje bi takođe moglo uticati na isporuke nafte i gasa u Evropu sa Bliskog istoka.

Najmanje 150 brodova čeka da se “Ever Given” pomeri, uključujući brodove u blizini Port Saida na Sredozemnom moru, luke Suec na Crvenom moru i onih koji su već zaglavljeni u kanalskom sistemu na egipatskom Velikom gorkom jezeru.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare