Gigabyte-ov SSD naredne generacije obećava velike potencijale za PCIe 4.0 - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Gigabyte-ov SSD naredne generacije obećava velike potencijale za PCIe 4.0

Kada je AMD objavio svoje Zen 2 bazirane Ryzen procesore treće generacije, kompanija je takođe predstavila i narednu generaciju PCIe 4.0 kontrolera.

Sada je Gigabyte objavio jedan od prvih PCIe 4.0 NVMe SSD-ova, koji pokazuje velike potencijale nove tehnologije kada je brzina u pitanju.

AORUS NVMe Gen4 SSD može da postigne 5000 MB/s brzine čitanja i 4400 MB/s brzine upisa podataka. To je za oko 56 procenata brže u domenu učitavanja i više nego duplo bolje od brzina upisa od onoga što postiže Samsung 970 EVO, koji je trenutno jedan od najbržih NVMe SSD-ova na tržištu.

Gigabyte nije jedina kompanija koja objavljuje PCI 4.0 SSD. Tu je i Corsair sa svojim MP600 NVMe SSD-om sličnih pšerformansi. Oba proizvoda koriste Phison PS5016-E16 kontroler i 3D TLC (triple-level cell) NAND flash memorijske čipove.

AOURUS NVMe Gen4 SSD ima provodnik toplote od bakra preko čitave površine, što ukazuje na to da SSD može da se poprilično zagreje kada dođe do maksimalnih brzina. Gigabyte tvrdi da heatsink smanjuje temperature za oko 14 procenata.

SSD stiže u veličinama od 1TB i 2TB, a biće dostupan od jula, zajedno sa Gigabyte X570 matičnim pločama i novim Ryzen procesorima. Nema informacija o ceni, ali se očekuje da će AOURUS NVMe Gen4 SSD biti skuplji od aktuelnih NVMe SSD-ova.

Izvor: Engadget

Danas objavljeno

Xiaomi globalno predstavlja MIUI 13 na svojim uređajima, poboljšavajući korisničko iskustvo

Vanja A

Apple će opet kopirati Android, ali tek za iPhone 15 seriju?

Vanja A

Android malver BRATA sada može da vam obriše sve sa pametnog telefona nakon krađe vaših podataka

Vanja A

Ostavite komentar