Gideon Grajf pozvao na uklanjanje spomen-ploče hrvatskom kardinalu Stepincu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Gideon Grajf pozvao na uklanjanje spomen-ploče hrvatskom kardinalu Stepincu

Istoričar Holokausta profesor Gideon Grajf pozvao je papu Franju, predsjednika Izraela Ruvena Rivlina i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da uklone spomen-ploču posvećenu hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu, koja je postavljena u Starom gradu u Jerusalimu, piše Tajms ov Jerusalim.

On je ploču nazvao provokativnom i smatra da je ona pokušaj da se Stepinac predstavi kao plemenita osoba, iako hrvatski kardinal to nije bio.

Grajf, čije je istraživanje o Aušvicu bilo osnova za film “Šaulov sin” koji je nagrađen Oskarom, smatra da je postavljanje ploče Stepincu agresivan postupak kojim se svijet tjera da misli da je “zlikovac osoba dobrog srca”.

Istoričar je poznat i po istraživanju o logoru u Jasenovcu, koje je zabilježio u njegovoj knjizi “Jasenovac: Aušvic Balkana”, koja je objavljena 2018. godine. U toj knjizi Grajf istražuje ubilački aparat koji je uspostavila NDH u Jasenovcu, a koji je posjedovao 57 različitih mehanizama za istrebljenje.

Izraelski list podsjeća da je kardinal Stepinac kontroverzna ličnost u istoriji Balkana, zbog toga što je podržavao fašistički ustaški režim u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) tokom Drugog svjetskog rata koji je izvršio genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Ploča je postavljena u Austrijskom prenoćištu, samoproglašenom prenoćištu za hrišćanske hodočasnike u Jerusalimu, koje je otvoreno u Starom gradu 1863. godine.

Pomenuto crkveno zdanje izgrađeno je uz pomoć katoličkih vlasti širom tadašnjeg Austrougarskog carstva, u čijem sastavu su bile današnja Austrija, Mađarska i Hrvatska.

Rektor crkve Markus Bagnjar izjavio je da su katoličke vlasti koje su bile uključene u izgradnju prenoćišta održavale veze šaljući sveštenike i hodočasnike u prenoćište u Jerusalimu, čak i nakon pada Imperije i vladavine Habzburga 1918. godine.

On je rekao da se delegacija hrvatskih hodočasnika prošle godine obratila upravnicima prenoćišta sa idejom da se postavi memorijalna ploča hrvatskom kardinalu.

agencije

Danas objavljeno

SAD: Članice STO da podrže odricanje od prava na vakcinu

M.

Potres na Novom Zeladu prekinuo govor premijerke

M.

“Hvala na sankcijama”

M.

Ostavite komentar