Ghost Minitaur: Mali robot koji može sve - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija Uncategorized

Ghost Minitaur: Mali robot koji može sve

Ghost Minitaur je robot sa četiri noge, zahvaljujući kojima može da se kreće i kroz kompleksne terene, da skače, penje se uz stepenice, otvara vrata i preskače ograde. Upravo ga zbog toga nazivaju robotom koji bi u budućnost neometano mogao da ulazi u ljudske domove i bavi se špijunažom. Ali to su samo vizije onih koji pate od “robofobije”.

O Minitauru se govori još od oktobra 2017. godine, a kasnije je dobio i neka dodatna unapređenja. U kompaniji se nadaju da bi ovaj robot mogao da se koristi kao osnova za robotizovana vozila, koja bi bila podržana mašinskim učenjem i aplikacijama za treniranje uređaja. Oni koji se boje robotske revolucije, te robo-špijunaže, brinu zbog toga što se ovaj robot opisuje i kao skalamerija koja neopaženo može da se uvuče u svaki dom, a zahvaljujući tome što može da obavlja i komplikovane operacije, poput otključavanja i zaključavanja vrata.

Ghost Minitaur je vrlo dinamičan robot koji je sposoban i da potrči, a obogaćen je i brzim enkoderima koji mu omogućavaju da doživljava teren oko sebe, te mu prilagođava svoje pokrete. Prednost mu je i to što je prilično snažan, ali i to što može da se proizvodi sa ograničenom količinom sredstava, što će ga, tvrde kreatori, svrstati među najpristupačnije robote na svetu.

Izvor: Mashable/PCPress

Danas objavljeno

Whatsapp navodno testira veb verifikaciju u dva koraka, pozadinu za ćaskanje za glasovne pozive

Vanja A

Lansiranje Google Pixel 6a i Pixel Watch-a najavljeno za događaj Google I/O 2022 u maju

Vanja A

Predstojeći iMac Pro će imati nadograđeni M1 Max čipset sa 12 CPU

Vanja A

Ostavite komentar