GERB Bojka Borisova pobjednik izbora - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

U Bugarskoj su danas održani prevremeni parlamentarni izbori, četvrti u poslednje dve godine.

Partija desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova pobednik je današnjih vanrednih parlamentarnih izbora u Bugarskoj sa osvojenih 23,5 odsto glasova, odnosno 63 mandata, rezultat je izborne ankete agencije Galup internešenel Balkan na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.

Na drugom mestu sa 19,5 odsto glasova i 53 mandata je reformistička partija Nastavljamo promene (PP) Kirila Petkova, čija je reformska vlada srušena u junu posle samo šest meseci na vlasti.

U parlament je na četvrtim izborima u Bugarskoj za manje od dve godine ušlo još pet stranaka – Pokret za prava i slobodu (DPS) sa 15 odsto osvojenih glasova i 41 mandatom, Preporod koji je dobio podršku 10 odstoglasača i 27 mandata, Bugarska socijalistička partija (BSP) sa 8,9 odsto podrške i 24 mandata, Demokratska Bugarska sa 7 odsto glasova i 19 mandata i Bugarski uspon sa 4,7 odsto podrške i 13 mandata.

Izlaznost na izborima bila je 39,5 odsto, a za opciju “ne podržavam nikoga” glasalo je 3,4 odsto birača, prenose “Novinite”.

Za ukupno 240 mandata u bugarskom parlamentu nadmetale su se 22 partije i šest kolaicija.

Danas objavljeno

Smanjen rizik da Putin upotrijebi nuklearno oružje

M.

U narednim danima moguća nova hapšenja u Njemačkoj

M.

Vučević: Događaji na sjeveru KiM i u Velikoj Hoči poruka da Srbi nisu poželjni

M.

Ostavite komentar