Generalni sekretar UN upozorio lidere G7 - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Generalni sekretar UN upozorio lidere G7

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je samit lidera G7 da se svijet suočava s “hitnošću dramatične klimatske krize”.

Gutereš je lidere samita, koji se završava u Francuskoj, pozvao da 23. septembra u Njujorku pristanu da smanjenje emisije zagadjujućih gasova bude veće nego što su obećali na međunarodnoj konferenciji o klimi u Parizu 2015. godine.

On je u ponedeljak na samitu Grupe Sedam u Bijaricu rekao da “stojimo mnogo gore nego što smo bili tokom Pariza (…) I zato je apsolutno neophodno da se zemlje obavežu da povećaju ono što je obećano u Parizu”.

Gutereš je rekao da se ledena kapa Grenlanda “dramatično” topi i da su godine od 2015. do 2019. “pet najtoplijih od kada postoje podaci”.

Američki predsednik Donald Tramp izvukao je SAD iz Pariskog sporazuma, ali Gutereš je rekao da su države, gradovi i preduzeća “sposobni da odgovore na promene klime”.

Tramp je danas u Bijaricu propustio sastanak o klimi i njegova stolica je bila prazna – videli su to i novinari.

Domaćin samita, predsednik Francuske Emanuel Makron je potom potvrdio da Tramp nije došao, ali je rekao da su bili njegovi pomoćnici.

Predsednik SAD od jutros kasni za programom, te je njegov sastanak s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kasnio dva sata.

Potom se sastao s premijerom Indije Narendrom Modijem i tu novinarima najavio da će doći na sastanak o klimi, ali ipak to nije učinio.

Tramp često govori da ne veruje u to da se menja klima u svetu, a jednom je čak tvrdio da je to “prevara koju su izmislili Kinezi”.

Danas objavljeno

Preminuo Banjalučanin povrijeđen u požaru

M.

SZO pozvala Tanzaniju da sledi nauku; Predsednik: “Vakcina dio strane zavjere za širenje bolesti”

M.

Pojavio se “danski soj” kovida 19: Lakše zaobilazi imuni sistem organizma

M.

Ostavite komentar