12. Oktobra 2022.

Generalna skupština UN ne priznaje referendume u bivšim ukrajinskim oblastima

Big Portal

Za rezoluciju su glasale 143 zemlje, protiv je bilo pet zemalja, uzdržanih 35.

Protiv su glasale: Rusija, Bjelorusija, Sirija, Sjeverna Koreja i Nikaragva.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja prethodno je izjavio da je nacrt rezolucije Generalne skupštine UN koji ne priznaje referendume u LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti – provokativan.

„Generalnoj skupštini danas je predstavljen ispolitizovan i otvoreno provokativan dokument u kome ne samo da se ignorišu sve te činjenice (o izlaznosti, procentu glasova i tome da su referendume priznali strani posmatrači), nego sadrži konfrontacioni naboj koji može da potkopa sve napore koji se prilažu u korist diplomatskog rješenja sukoba u Ukrajini“, rekao je Nebenzja.

Prema njegovim riječima, rezolucija nema nikakve veze sa zaštitom međunarodnog prava i Povelje UN.
„Iznoseći taj nacrt, zapadne zemlje rješavaju sopstvene geopolitičke zadatke, ponovo pokušavajući da iskoriste članove Generalne skupštine kao statiste“, naglasio je on.

On je ranije pozvao zemlje u Generalnoj skupštini UN da glasaju protiv zapadnog nacrta antiruske rezolucije kojom se ne priznaju referendumi u LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

„Pozivamo zemlje-članice UN da nepristrasno analiziraju trenutnu situaciju i da glasaju protiv podnijetog nacrta“, rekao je Nebenzja.

Prema njegovim riječima, zemlje „globalnog juga“ su izvijestile Rusiju o neviđenoj masovnoj kampanji ucjene i uvrtanja ruku od strane SAD i njihovih saveznika kako bi ih ubijedili da glasaju za rezoluciju.

Ranije su zapadne zemlje pripremile za usvajanje u Generalnoj skupštini rezoluciju koja ne priznaje referendume i poziva sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture UN da ne priznaju promjene statusa „Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine“.

U tekstu rezolucije takođe postoji poziv da se ne prizna prisajedinjenje ova četiri regiona Ruskoj Federaciji. Osim toga, Moskva se poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine. Nacrt rezolucije izražava „posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, a Moskva se osuđuje zbog navodnog „organizovanja referenduma“ i „aneksije“ DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin se 30. septembra obratio građanima nakon objavljivanja rezultata referenduma u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, nakon čega je sa njihovim liderima potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije. Putin je kasnije potpisao savezne zakone kojima je ratifikovao prijem ovih regiona u sastav Ruske Federacije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare