Generalna sekretarka FIFA dobija novu ulogu u afričkom fudbalu - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Generalna sekretarka FIFA dobija novu ulogu u afričkom fudbalu

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) postavila je generalnu sekretarku Fatmu Samuru za delegata svetske kuće fudbala za Afriku. Samura će najmanje šest meseci obavljati ulogu generalnog delegata Fife za Afriku sa ciljem da reši probleme u fudbalu na ovom kontinentu. Ona će iz Kaira voditi “punu forenzičku reviziju” Afričke fudbalske konfederacije…

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) postavila je generalnu sekretarku Fatmu Samuru za delegata svetske kuće fudbala za Afriku.

Samura će najmanje šest meseci obavljati ulogu generalnog delegata Fife za Afriku sa ciljem da reši probleme u fudbalu na ovom kontinentu.

Ona će iz Kaira voditi “punu forenzičku reviziju” Afričke fudbalske konfederacije (CAF).

Tom imenovanju protivio se predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksandar Čeferin iz zabrinutosti zbog sukoba interesa, pošto će Samura ostati generalna sekretarka FIFA ali i zbog nedostatka vremena za odobrenje zahteva. Čeferin je rekao da je Infantinov predlog stigao u 1.50 ujutro, a da se odogovor očekivao do 10.30.

FIFA je navela da je njen predlog podržao predsednik CAF Ahmad. Njega su pre dve nedelje francuske vlasti privele na saslušanje, dok je prisustvovao sastanku FIFA u Parizu, jer se veruje da je učestvovao u finansijskim malverzacijama. On je pušten bez optužnice, ali je pod istragom Etičkog komiteta FIFA i ostao je potpredsednik svetske kuće fudbala.

FIFA je saopštila da će Samuri pomagati grupa eksperata, koja će partnerski raditi sa Ahmadom, dok nadgleda poslove CAF, uključujući upravne procedure i takmičenja.

U saopštenju, FIFA je navela da želi da “uvede stabilnost, vedrinu, profesionalizam i efektivan razvoj fudbala na afričkom kontitentu, gde vlada ogromna strast za fudbalom”.

Predsednik FIFA đani Infantino rekao je da će Samura ostati generalna sekretarka i da će svoju funkciju u Fifi obavljati u skladu sa internim propisima.

Samura je iz Senegala i bivša je zvaničnica Ujedinjenih nacija. Ona je 2016. godine, posle imenovanja Infantina, postala prva žena generalni sekretar FIFA.

Danas objavljeno

Pauza, kakva pauza? Đoković brutalan u povratku!

Vanja A

Skandal bez granica: Srpske sudije i FSS izbrisali Mažića

Vanja A

Federer: Đoković nanio više bola nego Nadal

Vanja A

Ostavite komentar