28. Oktobra 2019.

Gejts prestigao Bezosa, opet prvi na Forbsovoj listi

Big Portal

Prvo mesto ponovo je zauzeo suosnivač Majkrosofta Bil Gejts.

Akcije Amazona pale su sedam odsto u trgovanju nakon radnog vremena, obarajući Bezosovo bogatstvo na 103,9 milijardi dolara. To ga je dovelo na drugo mesto među najbogatijim ljudima na svetu.

Novi-stari broj jedan je suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, vredan 105,7 milijardi dolara.

U 2018. godini Bezos je postao najbogatiji čovek na svetu i prvi čije je bogatvo iznosilo preko 100 milijardi koji se pojavio na Forbsovoj listi, neto vrednosti 160 milijardi dolara, čime je prekinuo Gejtsov niz od 24 godine na prvom mestu. Ali, pad izvršnog direktora kompanije Amazon nije u potpunosti posledica pada akcija Amazona. Bezos je četvrtinu svog udela u Amazonu preneo na bivšu suprugu Mekenzi Bezos, kao deo njihovog dogovora o razvodu, koji je okončan početkom ove godine.

Mekenzi Bezos “teška” je 32,7 milijardi dolara i među 20 je najbogatijih ljudi na svetu.

Gejts je, u međuvremenu, bio van Majkrosofta od 2014. godine, kada je odstupio sa mesta predsednika kompanije, iako je i dalje član odbora. Prodao je ili poklonio većinu svog udela u Majkrosoftu i vremenom preraspodelio svoje bogatstvo.

Sada je kopredsednik Fondacije Bil & Melinda Gejts, najveće privatne dobrotvorne fondacije na svetu.

Bil Gejts debitovao je na prvoj Forbsovoj listi milijardera 1987. godine sa neto vrednosti od 1,25 milijardi dolara.

Bezos se prvi put pridružio Forbsovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca 1998, godinu nakon što je Amazon izašao u javnost, sa neto vrednošću od 1,6 milijardi dolara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare