Gej profesorki otkaz - zbog transrodnih osoba - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Gej profesorki otkaz – zbog transrodnih osoba

Iako je feministkinja, lezbijka i ljevičarka, aktivisti su tražili njenu ostavku jer je povrijedila transseksualce iznošenjem svojeg stava.

Mnoge transrodne žene i dalje su muškarci s muškim genitalijama. Mnoge od tih transrodnih žena i dalje seksualno privlače žene i zbog toga smatram da ne bi smele sasvim slobodno da koriste ženske svlačionice ili spavaju, na primer, u ženskim odelima unutar studentskih domova i sličnih institucija – stav je britanske profesorke filozofije Katlin Stok (49), inače lezbijke i feministkinje izrazito levih političkih opredeljenja.

Izrekla ga je još pre više od jedne decenije i zbog njega je godinama prolazila torturu na Univerzitetu u Saseksu, gde je predavala sve do pre tri dana kada je zbog brojnih prijetnji koje je dobijala, pa i onih smrću, bila prisiljena na otkaz.

U svojim stavovima ta je profesorka uvek isticala kako se zalaže i uvek će se zalagati i braniti prava transrodnih osoba koja im omogućuju da žive slobodno, bez straha od nasilja, uznemiravanja i diskriminacije, ali da to ne znači da zbog toga neće voditi akademske rasprave o ženskim pravima koja se nekad kose s pravima transrodnih osoba. U tim je svojim stavovima, a izdala je desetine radova i nekoliko knjiga o toj temi, stekla mnoge poklonike, ali i neprijatelje.

Na primer, početkom ove godine nagrađena je odlikovanjem Reda Britanskog Carstva zbog svoga naučnog doprinosa u visokom školstvu, a iste te godine se našla na meti besnog skupa anonimnih studenata koji su po fakultetu počeli da lepe plakate protiv nje te joj pretili da će je “izmasakrirati” ako ne odstupi sa fakulteta.

Povod tome je bila njena izjava da je biološka razlika koja postoji između žena i muškaraca važnija od one rodne. Zbog pretnji koje je dobijala ozbiljno se zabrinula za sopstvenu sigurnost, a zabrinula se i policija, koja joj je savetovala da unajmi obezbeđenje. Inače, Katlin Stok u njenim su stavovima podržale i mnoge transrodne osobe, a ona sama je rekla kako bi akademska zajednica trebalo da bude mesto u kojem se slobodno raspravlja i argumentuje, a ne komforna zona u kojoj će studenti čuti samo ono što žele.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Dron s kobasicom spasio psa od nadolazeće plime

Vanja A

Besprijekoran stil princeze Diane

Vanja A

Nick Jonas i Priyanka Chopra dobili bebu uz pomoć surogat majke

Vanja A

Ostavite komentar