Gdje su nestali plazma televizori? - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Gdje su nestali plazma televizori?

Nekada je domaćinstvo u kom se nalazila jedna plazma dijagonale 42 inča važilo za veoma bogato pokućstvo u kom se poštuje kvalitet filmskih i televizijskih sadržaja.

Međutim, tehnologija plazma televizora je u jednom trenutku samo nestala sa tržišta i zamenile su je druge, neki bi rekli inferiorne, novotarije.

Nikad bolja slika nego na plazma TV-u

U poređenju sa ranim LCD i LED (a i mnogim sadašnjim LED uređajima), plazma televizori davali su mnogo bolje nivoe crne boje, bolji odziv, poboljšanu reprodukciju boja kroz mnogo viši nivo kontrasta i daleko bolje uglove gledanja, pogotovo ako ih uporedimo sa onim ekranima koji koriste VA tehnologiju panela.

Sa druge strane, plazme jesu trošile više električne energije i jesu nudile nešto bučniji rad, pogotovo prilikom prikazivanja svetlijih scena. Na kraju, kada smo već pomenuli osvetljenost slike, nivo maksimalnog osvetljenja nije bio na nivou LED televizora, pa su plazme mogle da prikažu sav svoj raskoš tek u tamnim prostorijama.

LG plazma

Zašto su nestali sa tržišta?

Dobro, svaki proizvod ima svoje mane, ali LCD televizori su i dalje tu, tu je i OLED nakon što su početni modeli imali ozbiljnih problema sa retencijom slike (slično kao rane plazme), pa se postavlja pitanje zašto su plazma televizori jednostavno nestali sa tržišta? Najveći razlog upravo jeste pojavljivanje LED tehnologije pozadinskog osvetljenja.

Prvobitni LED modeli nisu imali mnogo toga čime su mogli da se suprotstave plazma televizorima. Međutim, kako je vreme prolazilo, kvalitet slike bivao je sve približniji (nećemo reći isti jer to nije tačno), troškovi proizvodnje bili su niži nego što je to slučaj sa komplikovanom tehnologijom plazma televizora, a tu je i pitanje rezolucije. Jednostavno, 4K nije nemoguć na plazma televizorima, ali bio bi to veoma skup proces koji bi doveo do preskupog uređaja.

Jednostavno, na kraju se nije isplatilo dalje ulagati u razvoj plazma tehnologije televizora jer je LED nudio mnogo sličnih stvari u znatno većoj rezoluciji. Onda, pojavila se OLED tehnologija i u potpunosti stavila tačku na bilo koju diskusiju o potencijalnom povratku plazma televizora. 2014. godina je označila de facto kraj za plazme. Ali, recite nam da li su vama plazma televizori ostali u srcu kao superiorni uređaji ili ste se veoma brzo privikli na nove tehnologije koje su ih zamenile?

Benchamark.

Danas objavljeno

Evo kakve su vam šanse da vratite hakovani Facebook nalog

V.R.

Kinezi prvi započeli proizvodnju 232-slojne 3D NAND memorije, prije zvučnih imena kao što su Samsung, SK Hynix i Micron

V.R.

Apple satelitska komunikacija spasila izgubljenog čovjeka na Aljasci

V.R.

Ostavite komentar