Gdje je završilo blago iz Drezdena? Dvije godine od najveće pljačke posle Drugog svjetskog rata - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Gdje je završilo blago iz Drezdena? Dvije godine od najveće pljačke posle Drugog svjetskog rata

Muzej Zeleni svod u Drezdenu opljačkan je 25. novembra 2019. godine, prilikom čega su nestali unikatni nakit, dijamanti i drago kamenje iz istorijske kolekcije nemačke pokrajine Saksonija.

Vrednost nakita ukradenog u najvećoj pljački umetničkih predmeta posle Drugog svetskog rata, kako su tada pisali nemački mediji, iznosi milijardu evra. Međutim, vrednost nestalih dragulja je neprocenjiva zbog njihove jedinstvenosti i istorijskog nasleđa.

U akciji koja je trajala svega nekoliko minuta, lopovi su upali u draguljarnicu muzeja gde se čuva 4.000 dragocenih predmeta od slonovače, zlata, srebra i dragulja u zoru, nakon što je nestanak struje deaktivirao alarmni uređaj.

Na snimku sa sigurnosnih kamera, koje su radile iako je nestala struja, vidi se kako jedan od lopova razbija sekirom staklo vitrine i uzima nakit iz njega.

Direktorka muzeja Marion Akerman, nakon pljačke, izjavila je za Rojters da su ukradena dela neprocenjive vrednosti i da ih je nemoguće prodati na tržištu.

“Govorimo o predmetu nemerljive kulturne vrednosti. To je skoro svetsko kulturno nasleđe. Nigde drugde nema kolekcije nakita u ovoj formi, kvalitetu i kvantitetu”, rekao je njen kolega Dirk Sindram.

Lopovi do danas nisu uhapšeni, a ova pljačka je po vrednosti ukradenog blaga najveća u istoriji, pretekavši nerešenu pljačku Gardner Muzeja u Bostonu pre 30 godina kada je odneto 13 umetničkih dela čija je vrednost oko 500 milliona dolara.

Danas objavljeno

Patuljasti jarići su zvijezde Instagrama

Vanja A

Dakota Džonson ima najsmešniji odgovor na komentar “haljina ti je prekratka”

Vanja A

Plava će obojiti sve zimske outfite

Vanja A

Ostavite komentar