Gastritis sve češće izazvan stresom - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Gastritis sve češće izazvan stresom

Mučnina, povraćanje i krvarenje simtomi su upale želudačne sluznice. Simptomi su u tom slučaju burniji nego kod želudačnih problema uzrokovanih hranom

Mučnina, povraćanje i krvarenje simtomi su upale želudačne sluznice. Simptomi su u tom slučaju burniji nego kod želudačnih problema uzrokovanih hranom

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog KBC “Zvezdara”, kaže za “Novosti” da je posledica fiziološkog stresa često promena u digestivnom traktu.

– Gastritis je često prouzrokovan stesnim događajem, teškom bolešću ili velikom hirurškom operacijom – kaže dr Srđan Marković. – Čest je slučaj da nakon oboljenja kao što su pneumonija i infarkt miokarda, dođe do pojave ove bolesti. Čak i neki oblici stresora, kao što su velika, nelečena depresija, mogu rezultirati ovom bolešću.

To su akutna teška stanja kod kojih je simptomatologija burna, objašnjava dr Marković:

– Prvi simptom je uglavnom krvarenje, nakon čega dolazi do mučnine, povraćanja i bolova. Teški oblik stresom izazvanog gastritisa nekad vodi do operacije.

Kada nije u pitanju stresni događaj, već hronične, svakodnevne situacije, simptomi su blaži i uključuju bol u gornjem trbuhu i nadutost. To su tegobe koje su slične kao u slučaju gastritisa koji je izazvan helikobakterijom.

– Prvo je neophodno isključiti ulkusnu bolest želuca, dvanaestopalačnog creva, karcinom želuca i gornjom endoskopijom testirati prisustvo helikobakterije u želudačnoj sluznici – kaže dr Marković. – Kod blažih simptoma gastritisa i kod mlađih ljudi, bez prisutnih simptoma kao što su gubitak u kilaži, povišena temperatura, krv u stolici i hronični proliv, može se testirati prisustvo helikobakterije u stolici, nakon čega se započenje terapija inhibitorom protonske pumpe – kaže dr Marković.

UTICAJ LEKOVA OSIM stresa, gastritis može da bude prouzrokovan infekcijom, iritacijom hranom, lekovima, autoimunim poremećajima ili vraćanjem žuči u želudac. – U slučaju pojave tegoba koje sugerišu na gastritis, potrebna je procena od strane gastroenterologa, kako bi se izbegle greške u dijagnozi i preduzeli adekvatni dijagnostički i terapijski koraci – kaže dr Srđan Marković.

U hroničnim stresnim situacijama se dešava da ljudi gube na telesnoj težini, ali i u ovim slučajevima, uvek treba biti oprezan i tegobe olako ne pripisivati stresu, već pacijentima individualno pristupiti.

– Gornja endoskopija (ERG) je “zlatni standard” u dijagnostici, kojim se može otkriti upala želuca i blage erozije na dvanaestopalačnom crevu – kaže dr Marković.

Lekovi koji se koriste u lečenju gastritisa izazvanog stresom su inhibitori protonske pumpe. Uz ove preparate pacijentima mogu da pomognu i H2 blokatori, antacidi, ali i adekvatan higijensko-dijetetski režim, odnosno hrana koja neće uticati na povećanje lučenja želudačne kiseline.

– Preporučuje se barena hrana i izbegavanje upotrebe testa, masne, ljute, kisele i začinjene hrane. Važno je izbegavanje pušenja i upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Ako simptomi ne nestanu, pacijentu se sugeriše da preduzme mere za ublažavanje stresa, prekine pušenje, smanji napitke sa kofeinom i alkohol. Uprkos savetima lekara, većina pacijenata ostaje dosledna svojim lošim navikama, pa se simptomi ponavljaju – kaže dr Marković.

Danas objavljeno

SO remeti imunitet! Evo koliko je dobro dnevno soliti hranu

Zeljka

Savršena ideja za ručak: Sočne punjene tikvice

Zeljka

Melatonin – mala vrsta utjehe za one koji neće vakcinu

Zeljka

Ostavite komentar