27. Jula 2022.

Gasprom smanjuje isporuke gasa “Sjevernim tokom” na 20 odsto

Big Portal

Isporuke neće prelaziti 33 miliona kubnih metara dnevno.

Gasprom je 25. jula najavio da će obustaviti rad još jedne “Simensove” turbine na kompresorskoj stanici “Portova”.

Od 6.00 časova po srednjoevropskom vremenu 27. jula dnevni kapacitet stanice “Portova” iznosiće do 33 miliona kubnih metara dnevno. Prema tome, samo jedna turbina ostaje u radnom stanju.

Učesnici na tržištu u Evropi strahuju da bi to moglo da pogorša nestašicu gasa u regionu.

“Sjeverni tok” je glavna maršruta za isporuke gasa “Gasproma” Evropi. Gasovod je obnovio rad 21. jula, poslije planiranog tehničkog servirisanja. Isporuka gasa je nastavljena na nivou od 40 procenata ukupnog kapaciteta gasovoda.

Gasprom je ograničenje objasnio zastojem u povratku gasnih turbina koje su korišćene za pumpanje gasa, a koje su bile na remontu u Kanadi.

Isporuka gasne turbine je prvo bila spriječena zbog sankcija koje je Kanada uvela protiv Rusije, ali je potom, na insistiranje Berlina, problem pravno rješen, tako da je turbina sada u Njemačkoj i treba da bude isporučena Rusiji, odnosno Gaspromu.

U Evropi smatraju da problemi s turbinama ne mogu da budu realni uzrok pada protoka gasa, dok ruska strana objašnjava da je smanjenje isporuka gasa “Sjevernim tokom” prouzrokovano isključivo sankcijama usljed kojih su se pojavili problemi s remontom turbina.

U svjetlu ovih vijesti cijena gasa u Evropi nastavlja da raste i iznosi preko 2.250 dolara za hiljadu kubika. Takvo naglo poskupljenje bilježi se prvi put od marta ove godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare