Gas iz Hrvatske stiže u Rafineriju nafte u Brodu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Gas iz Hrvatske stiže u Rafineriju nafte u Brodu

Radovi na postavljanju gasovoda ispod rijeke Save koji treba da spoji Rafineriju nafte Brod, u Republici Srpskoj, na gasnu mrežu u Hrvatskoj, nastavljeni su uprkos protivljenju članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Krajem marta ove godine položene su cijevi, a do kraja maja izvođači radova za Crodux trebalo bi da završe osposobljavanje gasovoda i time već od 1. juna omoguće Rafineriji operativnu i redovnu isporuku gasa iz Hrvatske, piše Večernji.hr.

Riječ je o diektnom priključnom gasovodu kojim će Crodux kao dobavljač gasa priključiti Rafineriju Brod kao krajnjeg kupca.

“Mi na ovom izuzetno složenom projektu radimo već pet godina. Uložili smo u njega nešto više od 32 miliona kuna (4,2 miliona evra), što su minimalna ulaganja s obzirom na ogromnu korist koju će on doneti”, kaže Branko Radošević, direktor Crodux Energetike.

Cijev gasovoda je prečnika 400 milimetara, može da radi pod pritiskom od 50 bara, a kapacitet je daleko veći od trenutnih potreba Rafinerije, navodi list.

Dalje podsjeća da je gasifikacija rafinerije projekat koji su 2017. dogovorili tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Rafinerija Brod je u većinskom vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft.

“Desetogodišnjim ugovorom obavezali smo se da snabdevamo Rafneriju prirodnim gasom u količini od 700 miliona kilovatsati godišnje”, naveo je Radošević.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Hamas raketirao Tel Aviv, najmanje jedna žrtva

M.

Visoki predstavnik ne može biti nadređen Srpskoj

M.

Austrijanac osuđen da je namjerno zarazio bivšu suprugu koronavirusom

M.

Ostavite komentar