15. Aprila 2021.

Gas iz Hrvatske stiže u Rafineriju nafte u Brodu

Big Portal

Krajem marta ove godine položene su cijevi, a do kraja maja izvođači radova za Crodux trebalo bi da završe osposobljavanje gasovoda i time već od 1. juna omoguće Rafineriji operativnu i redovnu isporuku gasa iz Hrvatske, piše Večernji.hr.

Riječ je o diektnom priključnom gasovodu kojim će Crodux kao dobavljač gasa priključiti Rafineriju Brod kao krajnjeg kupca.

“Mi na ovom izuzetno složenom projektu radimo već pet godina. Uložili smo u njega nešto više od 32 miliona kuna (4,2 miliona evra), što su minimalna ulaganja s obzirom na ogromnu korist koju će on doneti”, kaže Branko Radošević, direktor Crodux Energetike.

Cijev gasovoda je prečnika 400 milimetara, može da radi pod pritiskom od 50 bara, a kapacitet je daleko veći od trenutnih potreba Rafinerije, navodi list.

Dalje podsjeća da je gasifikacija rafinerije projekat koji su 2017. dogovorili tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Rafinerija Brod je u većinskom vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft.

“Desetogodišnjim ugovorom obavezali smo se da snabdevamo Rafneriju prirodnim gasom u količini od 700 miliona kilovatsati godišnje”, naveo je Radošević.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare