Gardijan: Suđenja u Hagu uticaće na već napete odnose Beograda i Prištine - BIGportal.ba
Region Vijesti

Gardijan: Suđenja u Hagu uticaće na već napete odnose Beograda i Prištine

Britanski “Gardijan” piše o početku saslušanja bivših pripadnika OVK pred specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu. Ocenjuje da bi početak dugo odlaganih sudskih postupaka mogao imati veliki uticaj na “Kosovo i njegove napete odnose sa Srbijom”.

Tokom prošle nedelje Specijalni sud za zločine OVK naredio je hapšenje tri bivša pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Dvoje od njih – šefovi udrženja veterana OVK, Hisni Gucati i njegov zamenik Nasim Haradinaj su se već pojavili pred sudijom, u posebno izgrađenoj sudnici opremljenoj prozirnim ekranima kao predostrožnosti protiv koronavirusa, piše Gardijan.

Nasim Haradinaj je pred sudom u Hagu poručio da ne priznaje Specijalizovana veća Kosova za sud.

“Ne priznajem ovaj sud i vaš rad. Prekršili ste svaki ljudski zakon i pravo na izražavanje. Sve i ako me osudite na kaznu od 500.000 evra, ne možete promeniti ni moje ni mišljenje mojih ljudi o ovom sudu”, poručio je Haradinaj.

Prvo hapšenje Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu dogodilo se pre par dana kada je uhapšen Salih Mustafa. On se, podseća Gardijan, u ponedeljak pojavio pred sudom, ali nije se izjasnio o krivici.

Za neke ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu 1998-1999. sudio je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, takođe sa sedištem u Hagu, ali se tribunal, kako podseća Gardijan, više fokusirao na suđenje Srbima.

Naknadno su se pojavili dokazi o umešanosti nekih lidera OVK u zločine, podseća Gardijan, i dodaje da je EU imenovala američkog tužioca Klinta Vilijamsona da vodi preliminarnu istragu 2011. godine.

Na osnovu Vilijamsonovih nalaza, specijalizovana veća za Kosovo osnovana su 2015. godine. Rad veća je odložen političkim previranjima i širokim zastrašivanjem svedoka na Kosovu.

“Početak dugo odlaganih sudskih postupaka mogao bi imati duboke efekte na Kosovo i njegove napete odnose sa Srbijom”, ocenjuje Gardijan.

Podseća da je kosovskog predsednika Hašima Tačija, specijalni tužilac optužio za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Optužbe, navodi Gardijan, tek treba da potvrdi sudija. Tači je saslušan pred istražiteljima u Hagu u julu kada je negirao krivicu i poručio da je nevin.

Optužbe su, podseća Gardijan, sprečile Hašima Tačija da prisustvuje potpisivanju sporazuma sa predsednikom Srbijem Aleksandrom Vučićem.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa je 4. septembra potpisao kosovski premijer Avdullah Hoti.

List ocenjuje da i dalje “postoje značajne tenzije i ni Srbija ni njene pristalice, uključujući Rusiju i Kinu, do sada nisu priznale nezavisnost Kosova”.

Danas objavljeno

Real Madrid je šampion Evrope!

Zeljka

Četiri novorođenčeta zaražena u Bolnici Gradiška, teži slučajevi prebačeni u Banjaluku

M.

U luku Mariupolj uplovio ruski teretnjak

M.

Ostavite komentar