3. Juna 2019.

GandCrab ransomware “zaradio” 2,5 milijardi dolara

Big Portal

Skoro godinu i po dana od početka ransomeware projekta GandCrab zatvara operaciju, te prestaje sa distribuiranjem malicioznih programa.

Ispunjavajući prazan prostor između pustoši koje su za sobom ostavljali TeslaCrypt, CryptoWall i Spora, GandCrab je u ransomeware svet ušao 28. januara 2018. godine, kada je počeo sa reklamiranjem svojih usluga na underground sajtovima za cyber kriminalce. Od tada je postao jedan od dominantnijih, ako ne i najdominantniji akter u ransomeware svetu, ali su operacije počele da se usporavaju u poslednjih nekoliko meseci. Tako sigurnosni eksperti tvrde da je GandCrab najavio zatvaranje servisa, budući da su „zaradili“ preko dve milijarde dolara u ransomeware isplatama. Dalje se navodi da su kreatori jednog od najuspešnijih ransomeware-a 150 miliona dolara uložili u legalne poslove, što je izgleda dovoljno da se napusti svet cyber kriminala.

Ransomeware bi trebalo da potpuno prestane sa distribucijom u narednih 20 dana, te je žrtvama preporučeno da požure sa uplatama, budući da će ključevi za dešifrovanje podataka biti obrisani do kraja juna.

Izvor: Bleeping Computer

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare