12. Jula 2022.

FZO Srpske: Potpisani ugovori sa dobavljačima za nabavku lijekova za rijetke bolesti

Big Portal

Na ovaj način Fond je okončao aktivnosti koje su u nadležnosti njihove institucije u vezi sa procedurom nabavke lijekova za rijetka oboljenja.

-Naime, budući da nije bilo žalbi na izbor najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju nabavke Posebnog programa lijekova za rijetke bolesti, ugovori su potpisani sa izabranim ponuđačima i to ”Farmacija 2011” d.o.o. Bihać, ”Phoenix Pharma” d.o.o. Bijeljina, ”Interpromet” d.o.o. Novi Grad i ”Pharma Maac” d.o.o. Sarajevo – navodi se u saopštenju FZO Srpske.

Navode da su se na tender javili dobavljači za svih sedam lijekova koji su bili predmet nabavke i izabrana su četiri pomenuta dobavljača.

-S obzirom na to da većina lijekova koji se nabavljaju (šest od ukupno sedam) nisu registrovani na tržištu BiH, dobavljači treba da pokrenu proceduru interventnog uvoza za šta im je potrebna saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske – dodaje se u saopštenju.

FZO Republike Srpske je krajem aprila, nakon što su sprovedene sve neophodne procedure, pokrenuo postupak javne nabavke lijekova za rijetke bolesti, kako bi se za oboljele od rijetkih oboljenja u Srpskoj obezbijedili pojedini najnoviji u svijetu dostupni lijekovi. Јavna nabavka lijekova za rijetke bolesti je sprovedena na osnovu potreba koje nam je dostavio Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, a nakon inicijative Komisije za rijetke bolesti Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

U skladu sa tim, u otvorenom postupku za ovu godinu nabavljeno je sedam lijekova za rijetka oboljenja, kao što su cistična fibroza, Pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip 2 i 4, Gošeova bolest, kao i lijek za liječenje akutnih napada angioedema.

Vrijednost nabavke je 4,5 miliona KM bez PDV-a, a obavještenje o nabavci, kao i Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača dostupni su i na internet stranici FZO Republike Srpske.

-FZO Republike Srpske i do sada je oboljelima od rijetkih bolesti finansirao neophodne lijekove, a ubuduće trebalo bi da im budu dostupni u Republici Srpskoj i pojedine najnovije terapije koje se koriste u svijetu – navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je nakon inicijative srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se oboljelima od rijetkih bolesti u Srpskoj obezbijede lijekovi, po hitnoj proceduri Narodna skupština Republike Srpske je usvojila dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, čime je Fondu omogućeno da nabavlja u okviru posebnog programa i lijekove za rijetke bolesti.

RTRS
Foto: RTRS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare