FZO RS do kraja marta finansira zdravstvene usluge za sve građane - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

FZO RS do kraja marta finansira zdravstvene usluge za sve građane

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, u skladu sa već donesenim mjerama Vlade Republike Srpske u cilјu prevencije i sprečavanja širenja virusa korona, donio odluku da do 31. marta preuzima na sebe finansiranje zdravstvenih usluga u javnim zdrastvenim ustanovama za sve građane – bez izuzetka (osigurane i neosigurane).

To znači da građani mogu da odlaze na preglede u javne zdravstvene ustanove, a da pri tome ne moraju da imaju ovjerenu zdravstvenu knjižicu.

Fond je zbog mjere predostrožnosti kao i zbog aktuelne epidemiološke situacije donio odluku da privremeno obustavi rad u šalter salama kako se ne bi stvarale gužve i čekanja na ovjeru knjižica. Fond je već pripremio uputstvo za domove zdravlјa i bolnice u kome je jasno naznačeno da do 31. marta od građana ne traže ovjerene zdravstvene knjižice kako bi im pružili neophodnu zdravstvenu uslugu i da se ona pruža za sve građane (osigurane i neosigurane), a sve ove usluge će finansirati Fond.

To se odnosi i na one građane koji su ranije po osnovu nezaposlenosti bili prijavlјeni na zdravstveno osiguranje, a koji još nisu regulisali svoj status.

Ova privremena mjera će trajati do kraja marta, a Fond će i dalјe da prati epidemiološke smjernice i upustva nadležnih i u vezi sa tim donositi adekvatne mjere predostrožnosti.
Takođe, apeluju se svi građane da bez prijeke potrebe ne dolaze u poslovnice Fonda i da sačekaju sa predajom dokumentacije koja nije hitna, poput zahtjeva za refundaciju i slično kako bi se izbjegle gužve i veći broj okuplјanja lјudi na jednom mjestu.

Fond na ovaj način nastoji da prati aktuelnu epidemiološku situaciju i da sa svoje strane učini sve u cilјu jačanja preventivnih mjera i suzbijanja širenja virusnih infekcija, navodi se u sapštenju.

Sve informacije koje se tiču prava iz zdravstvenog osiguranja građani mogu da dobiju putem telefona kao i od zaštitnika prava koji postoje u svim poslovnicama. Imena i prezimena zaštitnika prava sa brojevima telefona jasno su naznačena na internet stranici, a građani mogu da se obrate i putem mejla.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Avganistan: U jakom zemljotresu 20 žrtava

M.

Okružni sud u Banjaluci donio odluku: Potvrđena optužnica protiv Džombića

M.

Nisu se stekli uslovi za povratak Srba u institucije BiH

M.

Ostavite komentar