2. Januara 2020.

FZO RS bankama duguje više od 200 miliona KM

Big Portal

U Novu godinu Fond zdravstvenog osiguranja RS ušao je sa potvrđenim kreditnim zaduženjem od 60 miliona maraka.

Na ovaj način Fond zdravstva je iskoristio mogućnosti koje im je obezbijedila Vlada RS kada je u pitanju upravljanje finansijama, što praktično znači zaduživanje po bilo kom osnovu i u bilo kom iznosu.

Trećina kredita, tačnije 22 miliona KM biće iskorišteno za izmirenje obaveza prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Drugim dijelom, od 20 miliona trebao bi pokriti obaveze za bolovanja, a preostali dio, odnosno oko 18 miliona maraka će se koristiti za dugove prema apotekama i ostale obaveze.

Pored navedenog, Fond će po osnovu troškova obrade kredita i kamate platiti dodatnih 5,4 miliona maraka, s tim da će prilikom otplate imati grejs period od godinu dana.

Sve ovo znači da je krug dugovanja, koji je i otvoren zaduženjem Fonda zdravstva od 140 miliona maraka, nastavljen, smatra bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

„Čim je istekao grejs tog kredita dignut je kredit od tačno 60 miliona, tako da je zaduženje Fonda 205 miliona. Kada se tome uzme da je Klinički centar digao kredit 55 miliona, kada se doda da su sve bolnice, uključujući Doboj, Bijeljinu, Istočno Sarajevo, pa čak recimo i malo Nevesinje koje je diglo kredit od milion i 800 hiljada, i posljednji krediti koje je digla Psihijatrijska bolnica na Sokocu u iznosu od 2,5 miliona i gdje bolnica u Zvorniku pokušava dići kredit od 1,8 miliona, dolazimo do jedne prave kreditne zavisnosti.“, kaže Stanić.

Dok se zdravstvene ustanove zadužuju, vlast u Srpskoj ne prestaje sa hvaljenjem kako se novac ulaže u bolnice.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nedavno je najavio velike projekte širom Republike Srpske kada je u pitanju zdravstveni sistem. Za Slobodana Stanića to upravo i jeste ključna stvar.

„Sve gradnje u zdravstvu su novi krediti koji nisu na zdravstvu, već se vode na trezoru Republike Srpske koji su negdje u iznosu oko 600 miliona maraka. Tako da uz onu milijardu i sto, možemo dodati još 600 miliona kreditnih obaveza za sve gradnje, uključujući i bolnicu u Doboju i druge bolnice koje se grade iz kreditnih sredstava. Svakako da taj krug ovisnosti treba presjeći, ali to se ne uspijeva u ovom dijelu. A zašto se ne uspijeva, jer nema stvarne reforme.“, smatra Stanić.

Sva zaduženja u Srpskoj, ranije su morala biti odobrena samo uz saglasnost Narodne skupštine Republike Srpske.

Opozicija je tada imala mogućnost uložiti prigovore na određene nedostatke.

  • Međutim, izmjenom i usvajanjem Uredbe o postupku izdavanja garancija, sada praktično niko nema uvid u zaduženja i za šta će novac biti utrošen, kategoričan je Stanić.

Podsjećamo, vladine garancije, osim FZO iskoristila je i bolnica u Gradišci koja je uzela kredit od 5,2 miliona maraka.

Ukupna dugovanja FZO prema bankama sa kreditom od 60 miliona maraka, sada premašuju 200 miliona KM.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare