Funkcionalna RTX 3070 kartica sa duplo više memorije. - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Funkcionalna RTX 3070 kartica sa duplo više memorije.

Ruski hardveraš ponovo u akciji.

Dame ne pitamo koliko imaju godina, bogataše odakle im prvi milion, a hardveraše odakle im, ne samo nova kartica, već i dodatni čipovi sa kojima eksperimentišu nad njom.


Krajem januara, na YouTubeu osvanuo je video u kome jedan majstor menja memorijske čipove na zapostavljenoj Nvidijinoj (ali, i dalje skupoj) RTX 2070 grafi. Ali avaj, ova hrabra modifikacija je naposletku uslovila divljanje radne frekvencije, te je kartica radila svega nekoliko minuta.


Sada je hardveraš postupak ponovio, a GeForce RTX 3070 GamingPro OC poslužio je kao zamorče. Nakon što je uklonio hladnjak i pristupio štampanoj ploči, zamenio je osam GDDR6 modula od po jedan gigabajt (Samsung K4Z803256C-HC14) sa onima od po dva (takođe Samsung – K4ZAF3258M-HC14).


Kako bi BIOS i kartica adekvatno prepoznali ovo pojačanje, majstor je pristupio fizičkom preuređenju otpornika, čiji je specifičan raspored uslovljen kako količinom memorije (osam ili 16), tako i proizvođačem (Hynix, Samsung, Micron). CPU-Z prepoznao je nasviranu 70-cu, koju je VIK-on propustio kroz Furmark, 3DMark, pa čak i neke rudarske testove. Varljiva frekvencija, koja je onomad RTX 2070 modelu pod punim opterećenjem došla glave, ovog puta je, na predlog jednog od gledalaca sa YouTubea, uspešno zauzdana uz pomoć EVGA Precision-X softvera. Temperatura je, takođe, bila u relativnoj normali.

Danas objavljeno

G.SKILL objavio DDR5-6400 CL32 memorijski komplet sa ekstremno malim kašnjenjem

Vanja A

iPhone uređaji bi uskoro mogli da prihvataju beskontaktna plaćanja koristeći NFC

Vanja A

YouTube želi da doda NFT u svoje servise

Vanja A

Ostavite komentar