Fudbalski komentatori su rasisti - BIGportal.ba
Formula 1 Sport

Fudbalski komentatori su rasisti

U svetlu novih događaja u svetu, postoji i istraživanje koje se bavilo rasizmom među fudbalskim komentatorima. Ima li ga?

Svi fudbalski komentatori su subjektivni. Neki više, a neki manje, prosto jer je nemoguće biti potpuno objektivan u toku prenosa utakmice zbog toga što iz potpuno racionalnih ili iracionalnih razloga “vučemo” ka jednom od dva tima, igračima, treneru, navijačima…

A, da li ulogu igra i boja kože aktera meča? Britanski list “Independent” prenosi istraživanje danske kompanije “Run Repeat” koje pokazuje da je i te kako uočljiva razlika.

Istraživanje pokazuje da komentatori dok govore o igračima tamnije kože skoro sedam puta češće (u odnosu na one sa svetlijom kožom) spominju njihovu snagu, dok se čak tri puta više govori i o njihovoj brzini.

Studija pokazuje i da 60,4% pozitivnih komentara na račun “radne etike” odlazi na igrače svetlije puti, kojima ide i 62,6% pohvala na račun inteligencije.

Primera radi, studija pokazuje negativni komentari na račun inteligencije uglavnom idu na račun fudbalra tamnije kože (63,3%), dok je dve trećine pohvala koje komentatori izreknu u toku utakmice na račun belaca, a dve trećine kritika – na račun crnaca.

Smatra se da komentatori verovatno nisu ni svesni razlike koju prave dok govore o fudbalerima, ali da njihove reči imaju uticaj na onoga koji sluša.

Istraživanje je inače sprovedeno na 80 mečeva u Premijer ligi, Seriji A, La Ligi i Ligi 1, a proveravali su se fudbalski komentatori koji govore na engleskom jeziku, na više “brodkastera” iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Kanade.

Sve je urađeno u dogovoru sa Sindikatom fudbalera iz Engleske, a već postoje inicijative za posebne treninge za komentatore na kojima će se ispravljati njihov obrazac ponašanja.

mondo.rs

Danas objavljeno

Poraz Zvezde u Beogradu, Alba ubjedljiva

Zeljka

Dragićeva “strela” za Divca: Ako nisi birao Dončića onda ne znaš košarku

Vanja A

“I Đoković je ljudsko biće – to niko nije uspio pola vijeka”

Vanja A

Ostavite komentar